Hopp til innhold

Mason-Dixon-linjen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Mason-Dixon-linjen
Et grensemonument bestående av «kronstein» ved Mason-Dixon-linjen. Disse markeringssteinene ble opprinnelig plassert for hver 5. miles (ca 8 km) langs linjen, orientert med familievåpen som var vendt mot den staten som de representerte. Våpenskjoldet for familien til grunnleggeren av Maryland, Calvert, er vist her. På motsatt side var våpenskjoldet til William Penn.
Charles Masons kart fra 1768

Mason-Dixon-linjen er en grenselinje som deler opp de amerikanske delstatene Maryland og Pennsylvania. Linjen ble tegnet mellom 1763 og 1767 av astronomen Charles Mason og landmåleren Jeremiah Dixon, for å ende en grensestrid mellom de britiske koloniene Maryland og Pennsylvania. Mason-Dixon-linjen deler også opp grensen mellom Maryland og Delaware.[1]

Linjen ble lenge ansett som grensen mellom Nordstatene og Sørstatene[1] med tanke på politiske preferanser: Inntil den amerikanske borgerkrigen (1861–1865) brøt ut hadde statene sør for linjen fremdeles slaveri, mens statene nord for linjen ikke hadde dette. Etter borgerkrigen fortsatte dette politiske skillet gjennom at statene sør for linjen ofte stemte på demokratene (Solid South), mens statene nord for linjen ofte stemte på republikanerne. Dette endret seg først på 1960-tallet, hundre år etter krigen. Mens krigen varte var derimot Mason-Dixon-linjen ikke så relevant: Fire stater sør for linjen var en del av Nordstatene under krigen.

Referanser

[rediger | rediger kilde]