Maso da San Friano

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Maso da San Friano
Tomaso D'Antonio Manzuoli
Museo dell'opera del duomo, prato, Madonna col Bambino di Maso da San Friano.jpg
Født1536
San Friano
Død1571
Firenze
Beskjeftigelse Maler
FeltKunstmaler
UtdannelseElev av Pier Francesco Foschi[1]
Inspirert avPier Francesco Foschi
InspirerteJacopo da Empoli
Alessandro Fei

Oppstandelsen (1582) i Santa Trinita kirken i Firenze

Maso da San Friano (født Tomaso D'Antonio Manzuoli 1536 i San Friano, død 1571 i Firenze) var en italiensk maler som var vakiv i Firenze. Hans virkelige navn var Tomaso D'Antonio Manzuoli. Han ble født i San Friano og døde i Firenze.

Ifølge Giorgio Vasari var Maso elev av Pier Francesco Foschi mens andre påstår at det var Carlo Portelli. Han samarbeidet med den eldre Michelangelo på noen prosjekter.

Masos alterstykke visitasjon ble malt i 1560 for kirken San Pier Maggiore i Firenze - nå i kapellet til Trinity Hall i Cambridge i England. Et tilsvarende arbeid kan sees i Pratokatedralen. Etter 1561 malte han i kirken Chiesa di Ognissanti i Firenze og i Santa Felicita. Han deltok i utsmykningen av Studiolo of Francesco I med et ovalt lerretsmaleri relatert til historien om Ikaros' fall (1572). Hans andre utsmykning var Gruvedrift etter diamanter. Et portrett av Ferdinando I de' Medici (1570) av Maso finnes i Rådhuset i Prato.

Maso er antatt å være en av Contra-Maniera bevegelsen i Firenze. Hans viktigste elever var Jacopo da Empoli and Alessandro Fei.

Et av Masos bilder, antatt å være av Cosimo I de Medici i 1560, er antatt å være det eldste bildet som viser et armbåndsur.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ifølge Giorgio Vasari
  2. ^ «Painting features 'oldest watch'». BBC. 19. oktober 2009. Besøkt 19. oktober 2009.