Martell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Martell
MARTELL Logo.jpg
Etablerti 1715 av Jean Martell
MorselskapPernod Ricard
Hovedkontor7 pl Edouard Martell,
16100 COGNAC - FRANKRIKE
Bransjevinifikasjon
Produkt(er)Vin (Cognac)
Grunnlegger(e)Jean Martell
Nettsidehttp://www.martell.com

Martell er et av de eldste konjakkhusene. Det ble etablert i 1715 av Jean Martell (1694-1753), og er en del av datterselskapet Martell Mumm Perrier-Jouët av det franske vin- og brennevinsfirmaet Pernod-Ricard.

Historie[rediger | rediger kilde]

Jean Martell, en ung kjøpmann opprinnelig fra Jersey, opprettet i 1715 sin egen handelsvirksomhet i Cognac, ved elvebredden av Charente, og etablerte dermed en av de aller første konjakkhusene. Etter hans død i 1753, fortsatte enken og deretter hans tre sønner og barnebarn denne tradisjonen, og utviklet eksportvirksomheten som gjorde Martell til nummer én i England i 1814.

I 1831, skapte Martell sin første «VSOP» (Very Superior Old Pale)-konjakk og fortsatte sin internasjonale ekspansjon. Dets ry spredte seg over hele verden, med de første eksporter til Japan og andre asiatiske markeder som Indonesia, Vietnam, Malaysia og Korea.

Cordon Bleu, skapt i 1912, er unektelig selskapets mest berømte produkt.

Martell ble servert om bord på Queen Mary i 1936 og på Concorde i 1977.

I 1987 tok Seagram kontroll over den franske produsenten for USD 1,2 milliarder.

Siden overtakelsen av noen av Seagram Groups brennevin i 2001, har Martell hørt til den franske brennevinsgruppen Pernod Ricard.

I løpet av 2000-årene, skapte Martell nye konjakker: «Martell XO» i 2005, «Martell Création Grand Extra» i 2007, i en flaske designet av kunstneren og glassdesigneren Serge Mansau. I 2009 lanserte Martell-konjakk sin signaturkonjakk, «L'Or de Jean Martell». I 2011 utvidet Martell sin «ultraprestisje»-serie med en eksepsjonell konjakk, «Martell Chanteloup Perspective», en hyllest til kjellermestrenes kunnskaper og til Domaine de Chanteloup.

I 2006 ble Martell med i Comité Colbert, en forening som befordrer franske luksushus på en internasjonal skala.

I 2010 fornyet Martell sin sponsoravtale med Versaillespalasset, en avtale som startet i 2007, ved å støtte restaureringen av Dronningens forværelse. I 2012 feiret Martell Cordon Bleu, som ble lansert av Edouard Martell i 1912 på Hotel de Paris i Monaco, sin 100 års fødselsdag på samme sted.

Know-how[rediger | rediger kilde]

Les Borderies[rediger | rediger kilde]

Terroir i Les Borderies-regionen skaper en cru som er antatt å være den mest prestisjetunge i Cognac-regionen gjennom sin sjeldenhet og kvaliteten på eaux-de-vie som den produserer. Da han etablerte sitt konjakkhus, var Jean Martell allerede interessert i Les Borderies-regionen. Dens Ugni Blanc-druer gir konjakkene en aromatisk fyldighet merket med noter av kandisert frukt og søte krydder.

Destillering[rediger | rediger kilde]

Martell har utviklet sin egen destilleringsmetode ved bruk av tradisjonelle kobberkolber fra Charentais. Overvåket av kjellermesteren, utføres destilleringen med teknikker og ekspertise som har blitt videreført siden Jean Martells tid.

Lagring[rediger | rediger kilde]

For dette siste stadiet i modningsprosessen, har Martell valgt finkornede eikefat. Når modningsprosessen er avsluttes, blir eaux-de-vie, under nøye oppsyn av kjellermesteren, smakt på som en forberedelse til blandingen som vil skape konjakken.

Produkter[rediger | rediger kilde]

Martell velger crus fra Cognac-regionen: Les Borderies, Grande Champagne, Petite Champagne og Fins Bois.

Martell VS[rediger | rediger kilde]

Skapt for mer enn 150 år siden [nøyaktig dato uklar] under navnet «Trois Étoiles» (Tre Stjerner). er Martell VS (Very Special) ment for å drikkes som en longdrink eller i en cocktail.

Martell VSOP[rediger | rediger kilde]

Martell VSOP Médaillon (Very Superior Old Pale) er en konjakk blandet fra gammel eaux-de-vie valgt blant de beste crus i Cognac-regionen.

Martell Noblige[rediger | rediger kilde]

Den gamle eaux-de-vie som utgjør Martell Noblige gir den dens særegne smak. Raffinement og forfinelse karakteriserer denne unike konjakken.

Martell Cordon Bleu[rediger | rediger kilde]

Martell Cordon Bleu ble skapt av Edouard Martell i 1912. Den karakteriseres av en smak med noter av kandisert frukt og pepperkake.

Martell XO[rediger | rediger kilde]

Martell XO er en blanding av crus fra Les Borderies og Grande Champagne. Flasken er bueformet.

Martell Chanteloup[rediger | rediger kilde]

Perspective Martell Chanteloup er en «Ekstra» konjakk som blander eaux-de-vie, derav noen som har modnet i flere år i kjellerne på Chanteloup.

Martell Création Grand Extra[rediger | rediger kilde]

Martell Création Grand Extra er en blanding av crus fra regionene Les Borderies og Grande Champagne.

Martell Cohiba[rediger | rediger kilde]

Martell Cohiba er en blanding av gammel eaux-de-vie fra Grande Champagne konjakkregionen. Den karakteriseres av noter av tørkede blomster.

L'Or de Jean Martell[rediger | rediger kilde]

L'Or de Jean Martell er en blanding av crus fra regionene Les Borderies og Grande Champagne. Denne konjakken bringer mer enn fire hundre eaux-de-vie sammen, derav noen som er over hundre år gamle.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]