Marizza, genannt die Schmugglermadonna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marizza, genannt die Schmugglermadonna
Generell informasjon
GenreDramafilm, stumfilm
Utgivelsesår1920
NasjonalitetTyskland
Lengde95,0 min.
SpråkTysk, ingen (dialog)
Bak kamera
RegiF. W. Murnau[1] Rediger dette på Wikidata
ManusHans Janowitz Rediger dette på Wikidata
FotoKarl Freund Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeAdele Sandrock, Harry Frank, Greta Schröder, Hans Heinrich von Twardowski, Maria Forescu, Manja Tzatschewa, Leonhard Haskel, Max Nemetz Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat1,33:1
Farve/s.hvSort/hvitt Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)1920
Eksterne lenker

Marizza, genannt die Schmugglermadonna er en tysk stumfilm fra 1922 regissert av F. W. Murnau.[2][3]

Handling[rediger | rediger kilde]

Marizza er en vakker ung kvinne som arbeider som potet-plukker på en gård som eies av den gamle Yelina. Men de blir tvunget til å selge potetene sine til Pietro Scarzella (spilt av Leonhard Haskel) en velstående kjøpmann som har monopol på potet-markedet og utnytter alle de fattige bøndene i området. For å unngå de lave prisene Scarzella tilbyr, selger Yelina ofte potetene sine til smuglere. Marizza flørter med smuglerne Mirko (spilt av Albrecht Viktor Blum) og Grischuk (spilt av Max Nemetz) men en lokal politimannen, Haslinger, er forelsket i Marizza og blir alt for distrahert av henne til å forhindre smuglerne. Marizza tar en ny jobb ved en gård som eies av en fattig aristokrat, fru Avricolos.

Fru Avricolos har to sønner, den impulsive Christo (spilt avv Harry Frank) og den drømmende Antonino. Begge mennene blir snart interesserte i Marizza. Imidlertid er Sadja, Scarzellas datter, forelsket i Christo. Hvis de gifter seg kan dette redde den konkurs-rammede Avricolos-gården fra Scarzella, som fru Avricolos skylder mye penger til. Men når fru Avricolos ser Marizza snakke med Christo på soverommet hans sent en kveld, kaster hun Marizza ut av eiendommen. Marizza stikker av sammen med Antonino, og Christo samtykker i å gifte seg med Sadja. Fru Avricolos ansetter Mirko og Grischuk for å finne igjen de to elskerne, men Marizza føder snart et spedbarn. Overvunnet av misunnelse forsøker Antonino å drepe Haslinger.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ filmportal.de, Wikidata Q15706812, https://www.filmportal.de/ 
  2. ^ «Silent Era : Progressive Silent Film List». www.silentera.com. Besøkt 13. desember 2023. 
  3. ^ «Marizza (1922)» (engelsk). Besøkt 13. desember 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]