Marie-Joseph Angélique

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Marie-Joseph Angelique»)
Marie-Joseph Angélique
Fødtca. 1710[1]Rediger på Wikidata
Madeira[2][3]
Død21. juni 1734Rediger på Wikidata
Montréal[4]

Marie-Joseph Angélique (født ca. 1710, død 21. juni 1734) var navnet gitt av franske myndigheter til en portugisiskfødt sort slave. Hun satte fyr på sin eiers hjem og brente ned mye av hva som nå refereres til som det gamle Montréal.

Hun tilhørte Thérèse de Couagne og, frem til hans død 1733, François Poulin, og var forventet å fylle sin rolle som slave ved å spise med de andre slavene og tjene sine herrer. Hun motsatte seg imidlertid dette, og ønsket å tilbringe tiden med sin elsker, en hvit tjener kalt Claude Thibault. Det ble hevdet at hun hadde tre barn, og minst ett med en slave kalt César, som tilhørte Ignace Gamelin.

Da Poulin truet med å selge henne, satte den skrekkslagne piken fyr på hans hjem og forsøkte å flykte. Hun ble fanget kort etter, men ikke før brannen hadde spredt seg og ødelagt mye av Montreal.

Etter å ha blitt stilt for retten og torturert, tilsto Angélique forbrytelsen, og ble dømt til å bli brent levende. Straffen ble imidlertid redusert til hengning, og hun ble hengt ved en offentlig seremoni som involverte ydmykelse og amputasjon av hånden hun hadde brukt til å sette fyr med.

«Marie-Joseph Angélique, negresse, slavekvinne tilhørende Thérèse de Couagne, hustru av den yngre François Poulin de Francheville, du er dømt til å dø, til å betale kompensasjon, til å ha din hånd avskåret, til å bli brent levende og ha din aske kastet for vinden.» — dommer Pierre Raimbault, 4. juni 1734

Skuespillet Angélique ble skrevet av Lorena Gale i 1995.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ numerique.banq.qc.ca[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.canada.com, har egenskap dead link, not archived, full citation needed[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ HARAMBEC! Quebec Black Women Pulling Together, www.jstor.org[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.findagrave.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]