Mariana Grajales

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mariana Grajales
Grajales-cuello.jpg
Født12. juli 1815
Santiago de Cuba
Død27. november 1893[1] (78 år)
Jamaica
Ektefelle Marcos Maceo
Barn Tomás Maceo, Rafael Maceo, Julio Maceo, Antonio Maceo, José Maceo
Beskjeftigelse Politiker, militær
Nasjonalitet Cuba

Mariana Grajales Cuello (født 12. juni 1815 i Santiago de Cuba, død 27. november 1893 i KingstonJamaica) var den første kvinnen som deltok aktivt i kampene mot Spania i den cubanske uavhengighetskrigen. På Cuba finnes flere minnesmerker over henne, og hun omtales gjerne som Cubas mor.

I en alder på 23 år giftet hun seg med Fructuoso Regüeiferos og fikk i alt fire sønner: Felipe, Fermín, Manuel og Just. Hennes mann døde i 1840 og en tidligere spansk soldat begynte å gå på frierføtter til den unge enken. Soldaten vr Marcos Maceo, en driftig gårdbruker og håndverker som var motstander av slaveriet på Cuba og som ivret for at Cuba skal bli en suveren stat.

Den 6. juni 1851 gifter hun seg med Marcos og i årene som kom fikk hun ni barn: Antonio, José, Rafael, Miguel, Julio, Tomás, Marcos, Dominga and Baldomera.

To av sønnene hennes, Antonio Maceo Grajales og José Maceo Grajales, ble framtredende cubanske offiserer som kjempet i den cubanske uavhengighetskrigen, og i oktober 1868 bestemte Mariana seg for å delta selv i Los Mambies som sykepleier og om nødvendig med våpen i hånd. Hun deltok i felten i flere kamper mot de spanske troppene i regionen Oriente på øst-Cuba, og flyktet til Jamaica etter nederlaget i «den lille krig» i 1880.

Hun døde i en alder på 78 år i Kingston på Jamaica 27. november 1893, og bare fem år før Spanias kolonistyre på Cuba ble avsluttet. Over 60 år etter hennes død ble en ren kvinnetropp i Fidel Castros 26. juli-bevegelsen oppkalt etter henne. De deltok aktivt i kampene mot diktatoren Fulgencio Batista.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]