Maria Nilsdotter i Ölmeskog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Maria Nilsdotter i Ölmeskog var en bondekone i Väse härad i Karlstads län, som fikk en medborgermedalje for at hun under urolighetene etter Prins Karl Augusts død sommeren 1810 forhindret et opprør.

Ved Karl Augusts død sirkulerte rykter om at han hadde blitt forgiftet. En anonym proklamasjon oppfordret da menn til samling for å marsjere til Stockholm for å beskytte kongen, som ble sagt å være i fare. Førti mann hadde lest og var klar til å følge proklamasjonen. Da man forsøkte å verve Maria Nilsdotters tre sønner og tjenestemenn, krevde hun å få vite hvem som hadde utstedt proklamasjonen. Da hun fikk vite at den var anonym forbød hun sønnene å bli med og holdt en tale til de forsamlede mennene, som førte til at hele flokken ble oppløst og avverget hva som kunne ha blitt et opprør.

Den 8. oktober 1810 ble hun tildelt en kjede med medalje av gull og et forgylt sølvbeger med påskriften «Af konung Carl XIII till Hustru Maria Nilsdotter i Ölmeskog, för medborgerlig dygd».

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hedvig Elisabet Charlotta; Klercker Cecilia af (1942). Hedvig Elisabeth Charlottas dagbok. 9, 1812-1817. Stockholm: Norstedt. Libris 8207718 s. 689