Margary-affæren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Margary-affæren 马嘉理事件 eller 滇案 er navnet på den krisen i sino-britiske relasjoner som fulgte etter mordet på den britiske embedsmannen Augustus Raymond Margary i 1875.

Den unge britiske diplomaten Augustus R. Margary var blitt sendt fra Shanghai gjennom det sørvestlige Kina til Bhamo i Øvre Burma for å være med på å utrede mulige handelsruter fra Britisk India og inn i Kina. Margary brukte seks måneder på å reise den lange veien, og akom sent i 1874, og møtte oberst l Horace Browne. Da han skulle reise tilbake fikk han høre rykter om at reiseruten ikke lenger var trygg, og valgte en annen vei som førte ham til Tengyue nær Baoshan. Der ble han og hans personlige følge myrdet den 21. februar 1875.

Mordene utløste en diplomatisk krise, og Storbritannia benyttet anledningen til å sette Qing-regjeringen under press. Krisen ble først bilagt i 1876, da Thomas Wade og Li Hongzhang undertegnet Chefoo-konvensjonen, som regulerte en rekke saker som ikke hadde noe med mordaffæren å gjøre.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Augustus Raymond Margary og Alcock Rutherford: The Journey of Augustus Raymond Margary, from Shanghae to Bhamo, and Back to Manwyne: From His Journals and Letters, with a Brief Biographical Preface. London: Macmillan and co., 1876.
  • Wang Shên-tsu: The Margary Affair and the Chefoo Agreement, London, New York: Oxford University Press, 1940.