Hopp til innhold

Marcus Aurelius’ rytterstatue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marcus Aurelius' rytterstatue (original)
Marcus Aurelius' rytterstatue (kopien på dens gamle plass).

Marcus Aurelius' rytterstatue er en rytterstatue av bronse i Roma. Den forestiller keiser Marcus Aurelius til hest. Den ble utført omkring år 176 etter Kristus.

Hvor den opprinnelig ble oppsatt i byen, er ikke helt sikkert. Men i århundret har den stått midt på Piazza del CampidoglioKapitol i Roma. Originalen er nå anbragt i de kapitolinske museer, mens en kopi har siden 1981 stått på piazzaen utenfor.

Marcus Aurelius' rytterstatue er den eneste fullstendig bevarte førkristne antikke rytterstatue med en romersk keiser. At den ble bevart skyldes at den lenge ble trodd å forestille Konstantin den store. Dette var en keiser av stor religiøs betydning, og uansett hvor stort enn behovet for bronse var, våget ingen seg på å smelte ned akkurat denne statuen. Opprinnelig var statuen dekket av gull; det er imidlertid borte.

At statuen er viktig for romerne, og italienerne, gjenspeiles blant annet i at den er motiv på en valør av landets euro-mynter.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Giorgio Accardo; Reihnhold Baumstark; Ulrich Hommes: Marc Aurel: Der Reiter auf dem Kapitol. Hrsg.: Allianz AG. Hirmer Verlag GmbH, München 1999.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Equestrian statue of Marcus Aurelius (Rome) – kategori av bilder, video eller lyd på Commons