Marc Emery

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Marc Emery
Marc Emery 02.jpg
Født13. februar 1958 (60 år)
London
Beskjeftigelse Aktivist
NasjonalitetCanada

Marc Scott Emery (født 13. februar, 1958) er en canadisk cannabisaktivist. Han publiserer magasinet Cannabis Culture Magazine, og har også stilt til ordførervalg i Vancouver i 1996 og 2002. Han giftet seg med Jodie Joanna Giesz-Ramsay 23. juli 2006

Starten[rediger | rediger kilde]

Han startet sin karriere som cannabisaktivist i 1990 i Canada. På dene tiden var alt materiale inkludert alle skriftlige verk som omhandler cannabis ulovlig. Emery mente at dette ikke var akseptabelt for en fri stat. Gjennom sitt yrke som bokselger bestemte han seg for å provosere lovmakerne og kjøpte inn noen kopier av boken The Emperor Wears No Clothes som under canadisk lov var ulovlig. Han satte også inn en annonse i sin lokalavis hvor han annonserte at han brøt denne loven og inviterte politiet til å arrestere han.

Den 29. juli var han i Nova Scotia for å holde en tale på Atlantic Hemp Festival, samme dag ble han arrestert av politiet for brudd på narkotikaloven. Det var på dette punktet han bestemte seg for å aterte kampen mo datidens forbud.

Oppbygging av bevegelsen[rediger | rediger kilde]

På dette punktet hadde han gjennomført noen dårlige investeringer og var i en svak posisjon økonomisk. Han startet med å selge bøker og magasinet High Times via postordre for å bedre sin økonomiske situasjon. Etter å ha solgt disse produktene i tre måneder fikk han tilbudet om å ta over en bokbutikk for en billig penge. 7. juli 1994 åpnet han bokbutikken HEMP BC retail store som fortsatte å bryte det Canadiske forbudet. I tillegg drev han nå med salg av cannabisfrø.

USA begynte å få oppmerksomhet for hans virksomhet og stilte krav om å få han utlevert og strafferettslig forfulgt i en Amerikansk domstol. Dette fikk stor oppmerksomhet i media og vakte engasjement hos den Canadiske befolkningen.

Faktumet at han alltid hadde jobbet med åpne kort ble et viktig poeng. I selvangivelsen hadde han hele tiden oppført tittelen "Marihuana frøselger" og betalt skatt for dette til staten han bodde i og den Canadiske stat.

Politiske endringer[rediger | rediger kilde]

I 1994 var det ingen butikker relatert til hamp eller cannabis i Canada, men 11 år senere var det 75 spredt over hele landet. I 2002 stilte han til valg som ordfører i Vancouver og eksponerte sine synspunkt kraftig i media. Han tapte valget for Larry Campbell, men Campbell annonserte i 2004 at cannabis skulle legaliseres, skattelegges og reguleres.

6. mai 2005 ble han anklaget av den amerikanske staten for å selge frø, hjelpe amerikanere med å produsere marihuana og hvitvasking av penger. Under Mutual Legal Assistance Treaty, en avtale Canada hadde med USA godkjente Canada å utlevere han til USA. En kommende rettssak rundt disse anklagene er planlagt å starte i 2007. Under Amerikansk lov kan lovbruddene han er anklaget fo føre til en dødsdom.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Relaterte filmer[rediger | rediger kilde]