High Times

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
High Times' hovedaktivitet roterer rundt hamp og marihuana, og av den grunn er fargen grønn den mest iøynefallende i bladet.

High Times er et amerikansk månedlig kulturmagasin i New York som ble grunnlagt i 1974 av Tom Forcade. Som tittelen indikerer er utgivelsen viet legaliseringen av marihuana og tilsvarende rusmidler. Det er det største cannabisrelaterte magasinet i verden. I 2008 lanserte High Times en egen digital utgave av bladet og tidlig i 2010 begynte det utgi et kvartalsmagasin kalt Medical Marijuana News & Reviews.

High Times har siden starten nedtegnet begivenheter som har vært av betydning for først hippibevegelsen og siden for den generelle motkulturen. Kjente bidragsytere har vært navn som blant annet Charles Bukowski, William S. Burroughs, Truman Capote, Hunter S. Thompson og Andy Warhol. I Norge er Gateavisa det som kommer nærmest High Times' verdier.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Eksempel på en marihuanaplante. High Times har et fast midtsideoppslag som tilsvarer dette.

Magasinet ble grunnlagt i 1974 av Tom Forcade fra Underground Press Syndicate.[1] High Times var opprinnelig ment som en spøk, «en satirisk engangsutgave av Playboy som erstattet sex med dop», men imidlertid fant utgivelsen et publikum, og i november 2009 feiret bladet sitt 35 årsjubileum.[2] Som Playboy har hver utgivelse en midtsideoppslag, men istedenfor en naken kvinne har High Times et høykvalitetsfoto av en cannabisplante. I tillegg til kvalitetsfotografi har High Times treffende journalistikk som dekker et mangfold av emner som politikk, aktivisme, dop, sex, musikk og film. Tom Forçades tidligere forsøk på å nå fram til hele det motkulturelle publikumet ved å opprette et nettverk av undergrunnsaviser feilet, men med High Times greide han å få sitt budskap ut til massene uten å støtte seg på etablerte media.[3] I 1988 ble Steven Hager ansatt som sjefredaktør, og han begynte en kampanje for å oppmuntre personlig bruk og kultivering av cannabis. Hager grunnla også High Times Cannabis Cup (en form for akademipris for marihuana) og High Times Freedom Fighters (en av de opprinnelige gruppene for legalisering av hamp).

Frihetskjemperne begynte da Hager mottok en invitasjon til å være tilstede ved den årlige Hash Bash i Ann Arbor, Michigan, i 1987. Det var en gang USAs største årlige hendelser for legalisering og som alle motkulturelle hendelser var det i ferd med å dø ut. Inspirert av kunsten til Ken Keseys Merry Pranksters og Provo, og den historiske informasjonen til Jack Herers ennå ikke utgitte forskning, skapte Hager en gruppe av aktivister som reiste USA på kryss og tvers i en psykedelisk buss og skapte betydelige legaliseringsaksjoner flere steder, inkludert Boston Freedom Rally, som raskt ble den største politiske hendelsen i landet og trakk over 100 000 mennesker til Boston. I 1990 utga magasinet en dokumentarfilm kalt Let Freedom Ring, som redegjorde for gruppens aktiviteter. I filmen deltok blant annet Willie Nelson og den ble regissert av Bob Brandel.

Til sist ble Frihetskjemperne angrepet av myndighetene. Gruppens største tilhenger, Rodger Belknap fra Vest-Virginia, mens andre i gruppen ble trakassert på ulikt vis. Etter fem år med aktiviteter ble gruppas brevliste gitt over til NORML ved den årlige Hash Bash-konvensjon.

Nåværende bemanning[rediger | rediger kilde]

Det nåværende personalet per juli 2010 omfatter utøvende redaktør Dan Skye, seniorredaktører David Bienenstock, Bobby Black, og Chris Simunek, redaksjonssjef Natasha Lewin, senior kultiveringsredaktør Danny Danko, kultiveringsredaktør Nico Escondido, sjefsdesignerne Frank Max og kreativ direktør Steven Hager.

Aktiviteter[rediger | rediger kilde]

High Times har utgitt en rekke dokumentarfilmer. De utga en musikkplate med ulike musikere kalt High Times Presents THC Vol. 1 og et titalls bøker. I 2007 produserte Hager et såkalt Virkelighetsdrama basert rundt kontorene i High Times kalt for «High Times Office». Det besto av tolv episoder og kulminerte med den 20. Cannabis Cup. High Times har flere ganger blitt referert til i populærkulturen, eksempelvis i sangen «Mexican Wine» av musikkgruppa Fountains of Wayne, og i tegnefilmserien Familien Simpson kan man se Homer lese et magasin kalt for «Pie Times».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Danko, Danny: «Norml Founder Retires – Exhale Stage Left»[død lenke]. hightimes.com, 6. januar 2005
  2. ^ Krassner, Paul: «Tom Forçade: Prisoner of Romance» Arkivert 5. oktober 2009 hos Wayback Machine.. hightimes.com, 1. oktober 2009.
  3. ^ Stroup, Keith: «Here’s to HIGH TIMES!». 9. oktober 2009.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Nocenti, Annie & Baldwin, Ruth (red. 2004): The High Times Reader, Thunder's Mouth, Nation Books, ISBN 1-56025-624-9.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]