Marange diamantdagbrudd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Koordinater: 19°35′26″S 32°21′08″Ø Marange diamantdagbrudd er et område der diamanter utvinnes i Chiadzwa, Mutare West, i provinsen Manicaland, Zimbabwe. Funnet er ansett som det største diamantfunn på over hundre år og er antatt til å ha potensial til å levere en firedel av verdens diamanter i de nærmeste år. På grunn av de korrupte og til tider kaotiske tilstander i området pågår en internasjonal diskusjon om diamantene må ansees som såkalte bloddiamanter, eller om de kan selges fritt.

Utvinningsrettighetene gikk i 2006 til det britiske selskapet African Consolidated Resources (ACR). Når den skulle begynne å utvinne diamanter overtok den regjerings-assosierte Zimbabwe Mining Development Corporation området til tross for en dom i favør for ACR.

Blodige diamanter[rediger | rediger kilde]

På bakgrunn av en total kollaps av landets økonomi med galopperende inflasjon og sviktende avlinger var allerede ved årsskiftet 2006/2007 ca. 10.000 illegale gruvearbeidere i gang med å utvinne diamantene. I de neste år var det til dels kaotiske tilstander der politiet skulle ordne opp, men istedenfor laget den smuglerringer for å ta ut gevinsten fra diamantene. I oktober 2008 tok militæret over driften av gruvene og tilstandene ble enda mer voldelig. Human Rights Watch (HRW) har i en rapport anslått at ca. 200 gruvearbeidere og lokale ble drept og flere hundre mishandlet, mange kvinner ble voldtatt, tvangsarbeid har vært vanlig.[1]

I økende grad har både ledende militære og politikere fra ZANU-PF sikret seg inntekter fra diamantgruvene. I slutten av 2008 gjorde soldater og tvangsrekrutterte lokale arbeidere inkludert barn mesteparten av gruvearbeidet. Militære og politikere dannet syndikater og sørget for at diamantene ble smuglet ut av landet og solgt. Den skakkjørte Zimbabwiske statskassen har ikke opplevd å få inntekter av betydning fra Maranges diamanter.[2]

Kimberley-prosessen[rediger | rediger kilde]

Zimbabwe deltar i den internasjonale Kimberley-prosessenen som sertifiserer diamanter for å forhindre at såkalte bloddiamanter kommer på markedet. Kommisjoner fra Kimberley-prosessen var i Marange og påpekte de mange menneskerettighetsbrudd, men likevel ble for første gang diamanter fra Marange solgt på en offentlig auksjon i Sør-Afrika i august 2010.[3] Blant annet HRW krever at Zimbabwe blir utestengt av Kimberley-prosessen, noe som vil gjøre det svært vanskelig å selge diamantene på lovlig vis.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Diamonds in the rough, rapport laget av Human Rights Watch, publisert 26.juni 2009
  2. ^ Zimbabwe's 'Blood Diamonds' exposed by Wikileaks cable The Telegraph (UK), publisert 10.12.2010
  3. ^ Diamantsalg fiasko i Zimbabwe Arkivert 17. august 2010 hos Wayback Machine., Bistandsaktuelt, 16.08.2010