Mar Saba-klosteret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mar Saba sett ovenifra
Mar Saba sett fra bunnen av dalen

Mar Saba-klosteret (også kalt Sankt Sabas kloster) er et gresk-ortodoks kloster som ligger i nærheten av BetlehemVestbredden.

Klosteret ligger isolert 14,5 km øst for Betlehem på den israelsk-okkuperte Vestbredden og 6 km fra St. Theodosius. Klosteret er skåret ut i fjellveggen i en dal hvor omgivelsene er bortimot ørken. Fra klosteret er det utsikt over Kidron-elven, som i henhold til den kristne tradisjonen er «Blodets Elv» som på Dommens dag vil flyte med syndere.

Klosteret ble grunnlagt av den hellige Saba av Kappadokia i år 483. Klosteret står på motsatt side av de huler hvor den hellige Saba begynte sitt asketiske liv. For øyeblikket huser klosteret kun ti munker mens det på 600-tallet var så mange som 4000 munker. Den gang var det sykehus for spedalske og gjestehus for pilegrimer. Klosteret er ansett som et av de aller eldste fortsatt operative klostre i verden, og fortsatt opprettholder det mange av sine tradisjoner.

Klosteret har en velpreservert relikvie av et lik som antas å være den hellige Saba.

Mar Saba er stedet hvor Morton Smith fant en kopi av et brev som er tilegnet Klemens av Alexandria og som inneholder utdrag fra Det hemmelige Markusevangeliet, men er ikke anerkjent av den ortodokse kirken.

Den britiske forfatteren William Dalrymple har i reiseskildringen I skyggen av Bysants (Oslo, 2000) i et eget kapittel beskrevet klosteret og dets noe spesielle gjenværende beboere. En tradisjon er det totale forbudet mot at kvinner kommer inn på området. Den eneste bygningen som kvinner kan oppholde seg er Kvinnenes tårn i nærheten av hovedporten.