Mapudungun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mapudungun
mapuche, mapuchedungun, chedungun (araucano, chilidungu)
Brukt iChile, Argentina
RegionChile: Regionene de la Araucanía, de Los Lagos, del Biobío og Metropolitana
Argentina: Provinsene Neuquén, Río Negro og Chubut
Antall brukereca. 260 000[1]
Lingvistisk
klassifikasjon
Isolert språk
Språkkoder
ISO 639-2arn
ISO 639-3arn

Mapudungun eller mapuche er det tradisjonelle språket til mapuchefolket i Chile og Argentina. Det er et isolert språk, eller utgjør en egen språkfamilie sammen med huilliche.

graffiti på mapundugun i Chile. «Aukan kawin» betyr 'krigsråd'.

Navn[rediger | rediger kilde]

Navnet mapundungun er satt sammen av mapu, 'jord' og dungun, 'språk', slik at hele navnet betyr 'jordas språk'. Andre hjemnavn på språket er mapuchedungun («mapuchefolkets språk») og chedungun («folkets språk»). Navn gitt av andre grupper er mellom annet araucano og chilidungu («Chiles språk»).

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Det finnes ulike spekulasjoner om opprinnelsen til mapundungun, og det er gjort forsøk på å koble det til ulike sør- og sentralamerikanske språkfamilier. I dag har språket flere lånord fra chilensk spansk og quechua. Chilensk spansk har også lånt ord från mapudungun.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ M. Crevels (2007): South America, in Encyclopedia of the world’s endangered languages, Moseley (ed), Routledge, s.103–196,
    se også Online Ethnologue

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Crystal Clear action spellcheck.pngDenne språkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.