Mantidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mantidae
Mantis religiosa
Mantis religiosa
Vitenskapelig(e)
navn
:
Mantidae
Burmeister, 1838
Norsk(e) navn:
Hører til: knelere,
vingede insekter,
insekter
Antall arter: over 1500, 27 i Europa
Habitat: på land, i vegetasjon
Utbredelse: alle verdensdeler, men ikke i kalde områder
Delgrupper:
  • Se systematisk inndeling

Mantidae er en gruppe (familie) av insekter som tilhører ordenen knelere. Denne familien omfatter ca. 80 % av alle knelerartene.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Det sterkt modifiserte frambeinet til en kneler

Små til store, langstrakte knelere, oftest grønne eller brunlige. Hodet er kort og bredt, trekantet sett forfra, med utstående, mer eller mindre runde fasettøyne. Antennene er tynne, trådformede og middels lange. Hannene har nesten alltid velutviklede vinger, hunnene er ofte kortvingede. Forvingen er smal og hornaktig med et tett årenett, bakvingen er stor, tynn og membranøs, og holdes sammenfoldet under forvingen. Den kan ha sterke farger eller øyeflekker. Pronotum er vanligvis mye lengre enn bredt, forkroppen (prothorax) sterkt forlenget. Frambeina er ganske lange, særlig er de svært bevegelige hoftene (coxae) påfallende lange og slanke, gjerne omtrent like lange som forlåret (profemur). Dette er temmelig kraftig, noe oppsvulmet, med kraftige pigger på undersiden i den ytre halvdelen. Forleggen har pigger på undersiden og en lang, spiss, krum endetorn. Mellom- og bakbeina er lange og slanke. Haletrådene (cerci) er tynne og består av tallrike ledd.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Mantidae er rovdyr som særlig finnes i busker, på blomsterenger og gresskledte områder. De sitter stille i vegetasjonen og venter på at et insekt eller et annet potensielt byttedyr skal passere innen rekkevidde. Når dette skjer, griper kneleren byttet mellom leggen og låret på forbeinet. Dette skjer med en meget rask bevegelse, godt hjulpet av de lange og bevegelige forhoftene (procoxae). Disse knelerne kan ta byttedyr som er større enn dem selv. Nyffeler et al. (2017) viser i en ny studie, publisert i Wilson Journal of Ornithology, at knelere (Mantidae) utgjør en betydelig predator for kolibrier (Trochilidae).[1]

Det er særlig innen denne familien at seksuell kannibalisme er blitt observert, det vil si at hunnen spiser hannen under parringen. Dette hemmer imidlertid ikke hannens parringsatferd, siden den er styrt av ganglier (nervesentre) i bakkroppen, det siste som eventuelt blir spist.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien er utbredt i alle verdensdeler, men i Europa mangler den i de nordligste delene. Arten Mantis religiosa er utbredt så langt nord som det sørlige Tyskland.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

I noen klassifikasjoner blir familiene Acanthopidae, Iridopterygidae, Liturgusidae, Sibyllidae, Tarachodidae, Thespidae og Toxoderidae også regnet som undergrupper av Mantidae.

Artene i slekten Choeradodis har thorax utvidet mot sidene og ligner dermed mer på blader
Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nyffeler, M., Maxwell, M.R. & Remsen, J.V. (2017) Bird predation by praying mantises: a global perspective. Wilson Journal of Ornithology 129(2):331–344.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]