Manco Cápac II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Manco Inca Yupanqui (tegning av Guaman Poma)

Manco Cápac II (1516–1544) var den viktigste marionett-inkaen og senere opprørsleder mot det spanske styret som hadde tatt over kontrollen av inkariket. Manco Cápac var sønn av Huayna Cápac og en rettmessig etterfølger til tronen.

Den første marionettinkaen Tupac Huallpa døde i oktober. Den 15. november nådde Francisco Pizarros styrker frem til Cuzco og om lag en måned senere ble Manco Cápac kronet til Pizarro med stor folkefest.

Inka Manco hadde et ypperlig samarbeid med spanjolene i den første tiden som marionetthersker i Cuzco. I 1535 gjorde Gonzalo Pizarro krav på Monco Cápacs søster og kone, Cura Ocllo. Dette skandaliserte den innfødte nobilitet. Det skjedde også andre provokasjoner, og i august tok Manco Cápac sin avgjørelse om å kjempe imot spanjolene. Han ledet det store inkaopprøret i 1536 da han beleiret Cuzco og holdt Sacsayhuamán okkupert i noen uker. Fra 1539 måtte Inka Manco og medlemmer av den herskende klassen gjemme seg i et utilgjengelig område i byen Vilcabamba han selv hadde dannet. Herfra administrerte han en uavhengig statsdannelse for oppstand mot spanjolene.

Manco ble myrdet i 1544 av syv flyktninger fra områret mellom Francisco Pizarro og Diego de Almagros tilhengere. Den første etterfølgeren ble sønnen, Sayri Tupaq. Han hadde flere andre sønner, blant annet Titu Cusi og Tupaq Amaru.