Malyuginring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Malyuginring er kirurgisk hjelpemiddel benyttet ved øyekirurgi når pupillen ikke oppnår tilstrekkelig størrelse ved operasjon. Tilstanden kan f.eks. være forårsaket av IFIS.

Konstruksjon og innpakning[rediger | rediger kilde]

Leveres som oftest i pakke med injektor som brukes til å sette inn og fjerne ringen. Konstruksjonsmessig består Malyuginring av en sammenhengende semifleksibel plastikktråd som er formet som en firkant med løkker i hvert hjørne. Vanlige størrelser er 6.25 og 7mm. Engangsbruk.

Kirurgisk metode[rediger | rediger kilde]

Plassering[rediger | rediger kilde]

Etter at hovedincisjonen er gjort, fylles fremre kammer med viskoelastisk, især under iris. Malyuginringen føres så inn gjennom incisjonen og den distale ringen hektes fast til iriskanten. Ved bruk av injektoren slippes så to sideringer inn i forkammeret og manipuleres til å hekte pupillekanten. Injektoren trekkes så tilbake, og man lar den proksimale ringen ligge oppå iris. Denne hektes til slutt i iriskanten med eget verktøy.

Fjerning[rediger | rediger kilde]

Bruk eget verktøy, f.eks. irismanipulator, til å hekte fra først distale ring, deretter proksimale ring. Injektor føres så inn i fremre kammer, griper proksimale ring og trekker hele konstruksjonen ut av øyet.

Fordeler og ulemper[rediger | rediger kilde]

Den store fordelen med Malyuginringer sammenliknet med for eksempel irisretraktorer, er at det ikke er behov for ytterligere incisjoner. Ulempene inkluderer noe mer komplisert innsettelse og fjerning som gir lettere anledning til irisskader og -blødninger.