Liste over Nepals konger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Konge på nepali heter raja; dronning rani.

Merknader:

  • Shah-dynastiet hadde regjert i småstaten Gorkha i flere hundre år da Prithvi Narayan Shah erobret store deler av Nepal midt på 1700-tallet. Han regnes derfor som grunnlegger av det moderne kongedømmet Nepal. Han besteg tronen i Gorkha i 1745, men regnes ifølge offisiell historieskrivning som konge i Nepal først fra 1768.
  • Fra 1846 til 1950 var den reelle makta i Nepal i hendene på Rana-dynastiet, som lot statsministerembedet gå i arv innafor familien. Shah-kongene i landet hadde i denne perioden bare symbolsk betydning, men var i praksis marionetter for Rana-herskerne.
  • Etter at India blei sjølstendig så Shah-dynastiet muligheten til å alliere seg med demokratiske opprørere for å vinne tilbake den virkelige politiske makta. Kong Tribhuvan måtte i sluttkampen mot Rana-dynastiet rømme til India. Rana-statsministeren Mohan Shamsher gikk derfor satt inn Tribuvans barnebarn Gyanendra, som var bare tre år, som konge. Da Tribuvan våren 1951 vendte tilbake i triumf, blei lille Gyanendra avsatt. I Shah-dynastiets offisielle historieskriving regnes denne episoden som en intrige fra Shah-familiens fiender i Rana-dynastiet. Gyanendras første korte periode på tronen regnes ikke med, og Tribhuvan betraktes som den rettmessige kongen fra 1911 til 1955, uten avbrudd.
  • I 2001 blei kong Birendra og hans nærmeste familie ifølge den offisielle forklaringa den 1. juli overraskende skutt ned i slottet av kronprinsen, Dipendra, som til slutt skøyt seg sjøl i tinningen, men overlevde tre dager mens han lå i koma. (I Nepal tviler mange på at denne framstillinga er sannferdig.) Dipendra blei offisielt utnevnt til konge, men kom ikke til bevissthet før han døde den 4. juli, og blei etterfulgt av sin onkel Gyanendra.

Se også[rediger | rediger kilde]