Knut Torsplass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Malena-Knut)
Hopp til navigering Hopp til søk
Knut Torsplass
Født26. august 1843
Død14. september 1928 (85 år)
Gravlagt Alvdal kirke
Beskjeftigelse Musiker
Nasjonalitet Norge

Knut Torsplass (født 1843, død 1928), mest kjent under navnet «Malena-Knut», var en felespeller fra grenda Plassen i Alvdal. Han var i lang tid den fremste tradisjonsbæreren innenfor folkemusikken i Alvdal.

Musikken hadde han først og fremst lært av sin bestefar Knut Eriksen Strømmen (f. 1786)[1] .[2] Denne Knut er i noen sammenhenger kjent under navnet Malena-Knut eller Gammel-Malena’n og regnes som den første spellemannen som er kjent i Alvdal. Men det er først og fremst hans barnebarn som huskes som spellemann i ettertida. Gammel-Malena’n hadde flere ganger vært ”i felten” i ufredsåra fram mot 1814 og blitt inspirert av nye slåttetradisjoner som han brakte med seg til hjembygda, og som han videreførte til Knut Torsplass. Andre spellemenn i Alvdal som har vært inspirasjonskilder for Knut var Blostrup Kristofferson (”Pilatus-Blostrup”) f. 1787, Erik Måna og Peder Sveien.

Knut var mye brukt som spellemann på fester og brylluper i området.[3][4] Hans repertoar besto stort sett av springleker, som var den mest brukte dansen i området i siste halvdel av 1800-tallet, men det er bevart omtrent 20 polser, en del hallinger og brurmarsjer etter ham som er festet på notepapiret av lektor Ole Ryssdal fra Trondheim som møtte Knut i 1918. Valsen kom i bruk senere i området og er ikke mye representert i Malena-Knuts spill. Hans spill er i flere sammenhenger betegnet som noe alderdommelig med vekt på de gamle spellemannstradisjoner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Feletradisjoner i Hedmark,Olav Sæta(1997)[død lenke]
  2. ^ Einar Steimoeggen: Alvdal bygdebok, bind 1, s 340
  3. ^ Einar Steimoeggen: Alvdal bygdebok, bind 2, s 523
  4. ^ Leif Braseth: Fra sullabenk til rockefot – Alvdals musikkhistorie