Knut Torsplass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Malena-Knut)
Hopp til navigering Hopp til søk
Knut Torsplass
Født26. august 1843[1]
Død14. september 1928[1] (85 år)
Gravlagt Alvdal kirke
Beskjeftigelse Musiker
Nasjonalitet Norge

Knut Torsplass (født 1843, død 1928), mest kjent under navnet «Malena-Knut», var en felespeller fra grenda Plassen i Alvdal. Han var i lang tid den fremste tradisjonsbæreren innenfor folkemusikken i Alvdal.

Musikken hadde han først og fremst lært av sin bestefar Knut Eriksen Strømmen (f. 1786)[2] .[3] Denne Knut er i noen sammenhenger kjent under navnet Malena-Knut eller Gammel-Malena’n og regnes som den første spellemannen som er kjent i Alvdal. Men det er først og fremst hans barnebarn som huskes som spellemann i ettertida. Gammel-Malena’n hadde flere ganger vært ”i felten” i ufredsåra fram mot 1814 og blitt inspirert av nye slåttetradisjoner som han brakte med seg til hjembygda, og som han videreførte til Knut Torsplass. Andre spellemenn i Alvdal som har vært inspirasjonskilder for Knut var Blostrup Kristofferson (”Pilatus-Blostrup”) f. 1787, Erik Måna og Peder Sveien.

Knut var mye brukt som spellemann på fester og brylluper i området.[4][5] Hans repertoar besto stort sett av springleker, som var den mest brukte dansen i området i siste halvdel av 1800-tallet, men det er bevart omtrent 20 polser, en del hallinger og brurmarsjer etter ham som er festet på notepapiret av lektor Ole Ryssdal fra Trondheim som møtte Knut i 1918. Valsen kom i bruk senere i området og er ikke mye representert i Malena-Knuts spill. Hans spill er i flere sammenhenger betegnet som noe alderdommelig med vekt på de gamle spellemannstradisjoner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b http://www.disnorge.no/gravminner/bilde.php?id=4704948
  2. ^ Feletradisjoner i Hedmark,Olav Sæta(1997)[død lenke]
  3. ^ Einar Steimoeggen: Alvdal bygdebok, bind 1, s 340
  4. ^ Einar Steimoeggen: Alvdal bygdebok, bind 2, s 523
  5. ^ Leif Braseth: Fra sullabenk til rockefot – Alvdals musikkhistorie