Mal:Importering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

.

Maldokumentasjon


Formål[rediger kilde]

Wikipedias retningslinjer om opphavsrett krever at enhver opphavsrettslig beskyttet tekst som brukes, utover rimelig bruk, skal utgis under betingelser som er kompatible med Wikipedias frie lisenser (CC-BY-SA-lisensen og GFDL). Nettsteder kan frigjøre innhold ved å publisere en notis på nettstedet, som innholdet hentes fra, med informasjon om frigivelse av innholdet (copyleft).

Problemet oppstår ved importering der VRT-systemet ikke har blitt involvert og ingen lisenstillatelse har blitt utstedt. Når personen som har utført importeringen er fornøyd blir det i enkelte tilfeller og av forskjellige årsaker etterlatt ingen/ mangelfull informasjon om at innhold har blitt importert eller hvilken lisens det var frigitt under. Dette blir også vanskeliggjort hvis den eksterne nettsidens URL endres eller blir lagt ned, eller om den eksterne nettsidens lisens blir endret etter at importeringen ble utført.

Når denne malen blir publisert på en artikkels diskusjonsside informerer den ikke bare om importeringen og frigivelsen av innholdet, men oppretter også en permanent registrering av frigivelsen ved å be om, og deretter lenke til, en arkivering av nettsiden. Arkiveringen er i hovedsak et statisk bilde av nettsiden, slik at den vil vise frigivelses notisen/ lisensen. Arkiveringen vil ikke endres selv om innholdet på den eksterne nettsiden blir endret.

Bruk[rediger kilde]

NB: Denne malen skal kun brukes når en kompatibel lisens har blitt publisert på siden som innholdet ble hentet fra. Hvis ingen kompatible lisens har blitt publisert på siden skal ikke malen brukes og teksten vil bli fjernet.

Følgende parametere kan brukes med denne malen.

URL
Nettadressen til hovedsiden/ forsiden til nettstedet som innholdet er oversatt fra. Denne må være med.
arkivURL
Nettadressen til arkivsiden på webcitation.org som du har opprettet. Denne må være med.
artikkelURL
Nettadressen til artikkelen/ siden som du har hentet innholdet fra. Denne må være med.
artikkelnavn
Tittelen på artikkelen/ siden som du har hentet innholdet fra. Denne må være med.
heltdelvis
Kan være enten helt eller delvis, eller utelates helt (gir da teksten helt eller delvis). Angir om artikkelen i sin helhet er hentet fra det andre nettstedet, eller bare deler av den.
dato
Dato på normal norsk standard, med fullt navn på måned. Eksempel: 26. april 2024
historikkURL
Nettadresse til en eventuell oversikt over sidens historikk, helst med informasjon om hvilken revisjon av originalartikkelen som er oversatt. (Mest brukt ved MediaWikibaserte nettsider.)
kommentar
Fritekst-felt for nærmere spesifisering av diverse rundt opphavsrett, flere nettlenker osv. Feltet kan også utelates.
Oppsett[rediger kilde]

{{Importering
| URL = 
| arkivURL = 
| artikkelURL = 
| artikkelnavn = 
| heltdelvis = 
| dato = 
| historikkURL = 
| kommentar = 
}}

Opprette en arkivside på webcitation.org[rediger kilde]

Denne malen krever at du oppretter en arkivert versjon av nettsiden som frigav teksten:

→ Naviger til arkiveringsskjemaet på webcitation.org;
→ Legg til hele nettadressen til den eksterne siden (inkludert http://...) i det første feltet merket "URL to Archive [url]:" og epostadressen din i feltet under. (vær sikker på at nettadressen som du legger inn går til siden som viser lisensinformasjonen);
→ Fyll inn de andre feltene som du vil, men disse er valgfrie;
→ Trykk på Submit knappen.

Du vil bli videresendt til en side som vil vise nettadressen til arkivsiden. Denne adressen sendes også til deg på epost. Kopier den nye nettadressen og bruk den som arkivURL i malen.

Eksempler[rediger kilde]

Følgende eksempel bruker alle parameterne, og gjelder artikkelen Nabbetorp teglverk:

{{Importering |URL=http://lokalhistoriewiki.no/ |arkivURL=http://www.webcitation.org/6FvhF22C2 |artikkelURL=http://lokalhistoriewiki.no/index.php?title=Nabbetorp_teglverk&oldid=104541 |artikkelnavn=Nabbetorp teglverk |heltdelvis=helt |dato=16. april 2013 |historikkURL=http://lokalhistoriewiki.no/index.php?title=Nabbetorp_teglverk&action=history}}

Dette vil se slik ut: