Hopp til innhold

Mafia (rollespill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Spillere som kommer med anklager mens de spiller Mafia.

Mafia, også kalt morderen og varulv (og andre navn), er et enkelt rollespill, der to eller flere lag spiller mot hverandre. I sin enkleste form er det to typer spillere. Mafia som kjenner hverandre, men som er i mindretall, og normale borgere som ikke vet hvem som er mafia. I tillegg er det som regel en spilleder som holder orden på hvem som spiller hva, og eventuelt lager en historie. Målet for begge gruppene er å utrydde motstanderens gruppe. Borgerene sitt mål er å kvitte seg med kriminelle, mens kriminelle sitt mål er å kvitte seg med borgerne.[1][2][3]

Spillfaser

[rediger | rediger kilde]

Spillet går i runder, helt til mafiaen er utryddet, eller borgerne er i mindretall. Hver runde har to faser, dag og natt.[3]

Spillederen forteller at det er natt, og alle lukker øynene. Deretter våkner mafiaen og bestemmer seg for hvem de vil drepe. Dette forteller de spillederen ved å peke på en spiller og de kommuniserer gjennom kroppsspråk. Neste morgen forteller spillederen hvem som døde, gjerne også hvordan, og denne spilleren er da ute av resten av spillet, får ikke lov å delta eller snakke, men kan ha øynene oppe om natta.

Etter hver natt må borgerne prøve å finne ut hvem som er mafia (og mafiaen må prøve å legge mistanken på andre). Da diskuterer alle som fortsatt er i live, og prøver å argumentere for sitt syn. Etter en stund sier spilleder at det er kveld, og alle spillerne stemmer over hvem de vil lynsje. Den som får flest stemmer, er død og ute av resten av spillet, akkurat som de som blir drept om natta.[3]

Varianter

[rediger | rediger kilde]

Det fins svært mange varianter av spillet. Det er ulike regler, roller og spillemåter i de forskjellige versjonene. Noen versjoner står spillerne i en ring, men i andre varianter er det et kortspill. Det går i tillegg an å spille rollespillet online, for eksempel Town of Salem eller Among Us er spill basert på Mafia spillet.[4][5]

Valgfrie roller

[rediger | rediger kilde]
  • Beskyttende roller(over)lege, (erke)engel, healer, psykolog... kan hver natt beskytte en annen spiller. Psykologen kan endre en selvmordsbomber fra å drepe seg selv og andre.

Denne spilleren (kan eventuelt beskytte seg selv) kan da ikke bli drept av mafiaen denne natta.

  • Etterforskende rollerpoliti, spion, detektiv, borgermester... kan hver natt undersøke en annen spiller, og få vite om denne spilleren er mafia eller ikke. Dermed kan borgerne få nyttig informasjon, men det kan være farlig å si for mye, siden da vil mafiaen gjerne prøve å drepe denne spilleren.
  • Drapsrollerterrorist, selvmordsbomber, Al Qaida, mafia, joker... kan drepe under spesielle omstendigheter. Selvmordsbomberen er på mafiaens lag, og kan drepe seg selv og en annen spiller om dagen (før avstemninger). Andre alternativer er at spilleren kan ta med seg noen i døden etter å ha blitt lynsjet, eller at spilleren kan drepe en gang uten å dø selv. Al Qaida velger en under natten som skal være selvmordsbomber, etterpå velger han den som selvmordsbomberen skal drepe, morgenen etter sier fortelleren hvem som er selvmordsbomber og hvem som ble drept (psykologen kan redde selvmordsbomberen). Selv om disse spillerne er onde, spilles det som regel med at de fremstår som gode (borgere) for etterforskeren, for å unngå å bli lynsjet. Jokeren spiller på mafiaenes lag, og blir derfor med å stemme hvem som skal bli drept om natta. Jokeren sitt mål er å bli mistenkt slik at han/hun blir lynsjet om dagen. Når jokeren blir lynsjet kan han/hun ta med seg 3 spillere i døden.
  • Forvirrende rollerTraumatisert narr, prostituert, tyv, fremmed, voldtektsmann... skaper økt kompleksitet i spillet, og er kun for avanserte spillere. En fremmed er uskyldig, men fremstår som skyldig for en etterforsker. En tyv eller prostituert kan stjele eller fjerne en egenskap til en annen spiller. Etterforskeren kan få feil svar, eller ikke svar i det hele tatt, og tilsvarende for andre roller. Dette skaper ofte stor forvirring, og kan også føre til ubalanse. Det går også an å ha med en såkalt «beskylder». Denne personen får utvalgt en person som den skal prøve å få hengt. Personen som beskylder skal prøve å få hengt, må være en vanlig borger. For at beskylderen skal vite hvem den skal prøve å få hengt kan spill-lederen for eksempel prikke beskylderen 5 ganger på ryggen som sier at beskylderen skal prøve og få hengt personen som er 5 personer til venstre/høyre. Dette kan de som spiller bestemme selv. Narren spiller på et tredje lag, fremstår som skyldig for etterforskeren, og har som mål å bli drept. Først nøyaktig en gang av mafiaen om natta (da blir ingen drept den natta, andre gang dør narren som vanlig), deretter lynsjet av borgerne. Da, og bare da vinner narren spillet alene. Voldtektsmannen velger en person som den vil voldta, i løpet av natta, denne personen som blir voldtatt kan verken snakke eller stemme dagen etterpå. Har man med voldtektsmann kan man også ha med en motvirkene rolle (sexolog, helsesøster).

Valgfrie regler

[rediger | rediger kilde]

Ofte blir det først valgt to kandidater i en første avstemning om dagen. Begge får da holde en forsvarstale der de argumenterer for sitt syn, før en av dem blir drept. Helt annerledes blir det når avstemninger kan holdes spontant og hele tiden, og ender med en gang noen får et flertall av stemmene.

Hvis det er et jevnt antall spillere, kan det bli stemmelikhet, og da kan det komme til en ny avstemning, bruk av spøkelsesstemme (den som døde sist kan avgjøre) eller at ingen dør denne dagen.

Når noen dør, kan spilleder si om spilleren var mafia eller ikke. Dette er ofte til stor hjelp for borgerne. Eventuelt går det an å si hvilken rolle spilleren hadde, hvis det er flere enn to roller.

For å unngå å måtte se på hele spillet, går det an å si at den første som dør blir spilleder. Da må mafiaen stemme ved hjelp av papirlapper eller liknende første runde.

Det er alltid spilleder som har siste ordet når reglene bestemmes.

Antall spillere

[rediger | rediger kilde]

Det er anbefalt å ha mellom 8 og 20 spillere.[2] Det er som regel 2-3 ganger flere borgere (eller gode karakterer) enn mafia (og onde karakterer). Etterforskere og beskyttere hjelper borgerne, og kan oppveie et høyt antall mafia.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Mafia». Speiderprogram. Arkivert fra originalen 4. juni 2016. Besøkt 09.05.2016. 
  2. ^ a b «Kortspill - Werewolves of Millers Hollow». Spillsjefen. Arkivert fra originalen 9. juni 2016. Besøkt 09.05.2016. 
  3. ^ a b c Daniel Gómez (14.02.2010). «Werewolf, a mind game, also called "Mafia"». Eblong. Besøkt 09.05.2016. 
  4. ^ «Town of Salem (Video Game) - TV Tropes». TV Tropes (på engelsk). Besøkt 9. mai 2016. 
  5. ^ «Game Genius – Town of Salem: List of Roles». Genius. Besøkt 9. mai 2016. 
Autoritetsdata