Madurodam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Madurodam

Madurodam er en miniatyrby i Scheveningen i Haag i Nederland. Det er en modell av en nederlandsk landsby i skala 1:25, og består av typisk nederlandske bygninger og landemerker fra forskjellige deler av landet. Denne store nederlandske turistattraksjonen ble bygd i 1952 og har vært besøkt av titalls millioner besøkende siden da.

Miniatyrbyen er oppkalt etter George Maduro, en jusstudent fra Curaçao som var motstandsmann under andre verdenskrig og som døde i Dachau konsentrasjonsleir i 1945. I 1946 ble Maduro utnevnt til Ridder av fjerde klasse av Den militære Wilhelmsordenen, den høyest rangerte og eldste ordenen i Nederland, på grunn av hans innsats under krigen. Foreldrene hans donerte pengene til oppstarten av Madurodam-prosjektet.

2. juli 1952 ble den unge prinsesse Beatrix av Nederland utnevnt til borgermester av of Madurodam og fikk en egen omvisning. Da Beatrix ble dronning av Nederland avskaffet hun denne funksjonen. Idag velges borgermesteren av Madurodam av et kommunalt ungdomsråd som består av 25 elever fra skoler i nærområdet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]