Macphersonrapporten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Macphersonrapporten (formelt The Stephen Lawrence Inquiry, «Stephen Lawrence-granskningen») er resultatet av en granskning av Metropolitan Police Services etterforskning av mordet på Stephen Lawrence, spesielt i forhold til beskyldninger om rasisme innen politiet. Rapporten har navn etter Sir William Macpherson, som ledet undersøkelsen.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

På kvelden den 22. april 1993 ble den 18 år gamle Stephen Lawrence og hans venn Duwayne Brooks utsatt for et rasistisk motivert angrep i Eltham i London. Lawrence ble knivstukket to ganger av en gruppe ungdommer, som blant annet kalte ham «nigger».

Ingen ble pågrepet etter mordet, og det fremkom alvorlige anklager om rasisme innenfor politiet under etterforskningen. To internetterforskninger frikjente politiet, men dette førte til forsterkede protester, og forholdene ble etter hvert meget anspent. Granskningen som ledet frem til Macphersonrapporten ble satt i gang for å få en grundig gjennomgang av saken ledet av personer utenfor politiet.

Rapportens konklusjoner[rediger | rediger kilde]

Rapporten gav en sterkt fordømmende beskrivelse av det den omtalte som «institusjonell rasisme» innenfor Metropolitan Police og andre politistyrker i Storbritannia.

Det ble gitt 70 anbefalinger til tiltak som kunne forbedre forholdene. Blant de høyest prioriterte var økt rekruttering av svarte og asiatiske polititjenestemenn.

Videre ble det foreslått å endre flere lover. Det mest kontroversielle var et forslag om å endre loven om «double jeopardy», som forhindrer at en person kan tiltales to ganger for samme forbrytelse. I rapporten ble det foreslått å åpne for ny tiltale i enkelte spesielle tilfeller, fordi loven fører til at en person som har blitt feilaktig frikjent ikke kan tiltales på nytt dersom nye bevis dukker opp.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]