Macho Like Me (dokumentar)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Macho Like Me
Generell informasjon
Utgivelsesår2009[1]
Prod.landUSA
Lengde75[2] min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiHelie Lee, Sammie Wayne[3]
Foran kamera
MedvirkendeHelie Lee
Offisielt nettsted

Macho Like Me er en dokumentarfilm fra 2009 som er regissert og fremført av Helie Lee. Hun utfører en sosialt eksperiment der hun ved å klippe håret og bytte til manneklær forvandler sitt utseende fra å være en etablert kvinne til en «mann», og tar steget inn i den maskuline verdenen. Dokumentaren er en blanding av en presentasjon på scenen og råopptak, og ble presentert på San Diego Asian Film Festival[4] og DC Asian Pacific American Film Festival[5] i 2010.

Handling[rediger | rediger kilde]

I dokumentaren får Helie hjelp av venninnene sine til å vise frem hele forvandlingen til en mann som heter «Harry», en rolle som hun inntar i seks måneder. I begynnelsen blir hun positivt overrasket over hva det mannlige livet har å tilby, men etter en kort stund opplever hun vanskeligheter med å måtte undertrykke sine følelser, og har en konstant frykt for å bli sett på som homoseksuell. Hun havner deretter oppi en pinlig og nesten katastrofal episode med noen svært macho gutter. På en fest i Playboy Mansion begynner hun å forstå at menn har det vanskeligere enn hun noensinne hadde forestilt seg, og hennes syn på menns privilegier og relasjoner testes.

Motivasjon og erfaring[rediger | rediger kilde]

Hennes motivasjon for å lage dokumentaren var mange strandede forhold med menn[6] og en stereotypisk oppfatning av at menn har det lettere i livet enn kvinner etter å vokst opp med å se broren bli «behandlet som en kronprins, mens hun og hennes søster utelukkende ble sett på som ekteskapsmateriale».[7] Lee setter derfor i gang for å se om menn har det bedre enn kvinner med all den styrke og friheten hun tillegger dem.[8] Det viser seg imidlertid at hun får et nytt syn som overrasker henne, og hennes erfaring som mann gir henne overraskende konklusjoner som fører til at hun setter spørsmålstegn ved kjønnsrollene og hva det virkelig vil si å være en «kvinne» eller «mann». Det som startet som en kritikk av menns fordeler, blir etterhvert en uventet personlig opplevelse, hvor hun dekonstruerer den mannlige identiteten og beskriver alle slags typer menn på randen av nervøse sammenbrudd.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]