Macaos sentralbank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Macaos sentralbank (Monetary Authority of Macao) er sentralbanken i Macao.

Historie[rediger | rediger kilde]

Macao var fram til 1999 portugisisk koloni. Men, allerede i 1974 begynte Portugal og Kina å forhandle om Macaos status. Som en del av denne prosessen måtte Macao etablere et rammeverk for den nye situasjonen, og i 1980 ble Issuing Institute of Macao (IEM) etablert. Denne enheten skulle regulere finansnæringen i Macao, og sikre vekst i finansnæringen. De fikk også ansvaret for å utstede Macaos valuta, pataca'en, samt å forvalte Macaos valutareserver. IEM hadde m.a.o. mange av de oppgavene en sentralbank har.

Etter noen års erfaring, og en kraftig vekst i både bank- og forsikringsbransjen, så myndighetene behovet for å definere fullmaktene og ansvaret til en slik regulerende myndighet. Monetary and Foreign Exchange Authority of Macao (AMCM) ble derfor etablert 1. juli 1989. AMCM var definert som en autonom enhet med definerte funksjoner. Da Macao ble etablert som en "spesiell administrativ region" 20. desember 1999 ble navnet forkortet til Monetary Authority of Macao. Forkortelsen AMCM ble imidlertid beholdt – den står for Autoridade Monetaria e Cambial de Macau, som er det portugisiske navnet fra før 1999. Fra 1. april 2000 har også AMCM overtatt forvaltningen av Macaos reservefond.

Sentralbanksjef[rediger | rediger kilde]

Pr august 2018 er Chan Sau San sentralbanksjef (styreformann). Han overtok etter Anselmo Teng Lin Seng i august 2017.[1][2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]