MS «Lance II»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
MS «Lance II»
Generell info
Skipstypeskipsvrak, skip
Bygget ved 
StatusSunket
Forlist11. februar 1974
Tekniske data[a]

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

MS «Lance II» var en ishavsskute fra Gratangen kommune i Troms. Skuten gikk ned i 1974, og 11 av mannskapet på 13 omkom.[1][2] Båten var en selfangstbåt og snurpenottråler, og var et av flaggskipene i lokalsamfunnet.

Havariet[rediger | rediger kilde]

Den 11. februar 1974 gikk båten på grunn ved fuglefjellet Syltfjordstauran på Finnmarks-kysten. Det var midt i loddefisket, så mange båter var i nærheten og kom til for å hjelpe. M/S «Artus» fra Herøy på Sunnmøre var først ute og prøvde å skyte over en redningsline. Grunnet tung sjø lyktes de ikke med det. Redningsskøyta som kom til, lyktes heller ikke. Et minnemerke over de omkomne står ved Gratangen kirke.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Boken Kald morgen fra Orkana forlag omhandler forliset og er skrevet av Harald Hansen som skulle ha vært med på turen, og journalisten Gunnar Sætra.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Holstad, Egon (14. oktober 2017). ««Båten som var mer enn en båt»». itromso.no. Besøkt 21. april 2020. «Den snart førti år gamle «dama» (båter har hunkjønn) ble bygget etter at forgjengeren «Lance II» forliste utenfor Syltefjordstauran 11. februar 1974, der 11 av et mannskap på 13 mistet livet. De fleste omkomne var fra Gratangen og Sør-Troms, deriblant en av brødrene til Enok.» 
  2. ^ a b «Minnes «Lance II» tragedien». www.fremover.no (norsk). 10. februar 2004. Besøkt 21. april 2020. «– Egentlig skulle jeg ha vært mannskap om bord, men min mor bestemte noe annet, forteller Harald, som nå utgir en bok om tragedien. (---) – Jeg har alltid følt en trang til å få ut den korrekte sannheten om forliset, og fikk det endelig til å løsne da jeg traff Nordlys-journalist Gunnar Sæthra for noen år siden. Sammen med Sæthra begynner vi nå å nærme oss målet, og planlegger utgivelse av boken i månedsskiftet mars/april, forteller han.»