MT «Teddy»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra M/T Teddy)
Hopp til: navigasjon, søk
M/T Teddy
Generell info
Andre navnM/T Thorsnes
SkipstypeTankskip
Bygget1930 ved James Laing & Sons Ltd Deptford Yard Sunderland, England.
FlaggstatNorge
RederiGolden West A/S A. F. Klaveness & Co. A/S, Lysaker, Oslo
StatusSenket
DøptSept 1930
KallesignalLHJC/LDPP
Tekniske data[a]
LengdeLoa: 448,6’- Lbp: 435,3’
Bredde57,2'
Dypgående33,4' Dypg.: 27’ 2½”
Toppfart11 knop
HovedmaskinDoxford 2-takt/enkltv., 4-sylinder med motgående stempler, syl. dim.: 600 x 2.320 mm. 2.700 BHK. Bygget av William Doxford & Sons Ltd, Pallion, Sunderland, England.
Ytelse2 700 bhk
Tonnasje6 748 (BT)
Deplasement11.100 tdw, 6.748 brt, 4.064 nrt.
Mannskap32

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

M/T «Teddy» var et tankskip bygget i 1930 ved James Laing & Sons Ltd, Deptford Yard, Sunderland, England, som M/T Thorsholm, byggenummer 709.

Historie[rediger | rediger kilde]

 • 1930: 25. jun.: Sjøsatt ved James Laing & Sons Ltd, Deptford Yard, Sunderland, England
 • 1930: Sept.: Levert som «Torsholm» for Thorsholm (A/S Thor Dahl), Sandefjord
 • 1936: Solgt til Golden West A/S (A. F. Klaveness & Co. A/S, Lysaker)
 • 1940: 8. nov.: Kapret
 • 1940: 15. nov.: Senket på posisjon 02 21S 93 23E

Skipet[rediger | rediger kilde]

Ved overlevering var tonnasjen 6 748 bruttotonn og 4 064 nettotonn. Hovedmaskinen var en Doxford firesylindret totakts dieselmotor med motgående stempler bygd av William Doxford & Sons Ltd, Pallion, Sunderland, England. Oppgitt ytelse er 2 700 hestekrefter. Marsjfart var 11,5 knop.

Kapteinen[rediger | rediger kilde]

Kapteinen ombord på M/T Teddy var Thor Kristian Lütken født [1]28.09.1883. Øyer i Gudbrandsdalen. Han startet sin karriere til sjøss 19 år gammel i 1902 på barken "Birtha." Gjennomførte Styrmanskole, Marinetjeneste og tok Skipperskole 1909-1910 Kristian stod som skipper førstegang på "M/S Brigthon" sommeren 1915 han var innom flere skip før han tok kommandoen på "M/T Teddy" i juni 1935 frem til den ble kapret 1940 Etter dette fortsatte han å seile til 1947 Fra 1948 til 1954 var han inspektør i "Golden West." Han døde i Oslo 21.06.1983

Kapringen[rediger | rediger kilde]

 • Den 13. okt. 1940 hadde TEDDY i Colombo fått installert 4.7" kanon på poopen.
 • Den 25. okt. 1940 Om ettermiddagen før avgangen fra Abadan var kapteinen på British Naval Control Office og fikk skriftlige og hemmelige seilingsanvisninger som blev nøye fulgt. I henhold til disse ble skipets radio ikke benyttet under reisen. Forøvrig ble ingen advarsler gitt.
 • Den 26 okt. 1940 kl. 01.00 avgikk M/T "TEDDY" (A/S Golden West A. F. Klaveness & Co. A/S, Lysaker pr. Oslo) fra Abadan bestemt for Singapore med en ladning fuel oil, 10137 tons.
 • Den 7. nov. 1940mellem 23-24 svingte et ukjent skip rundt aktenom "Teddy" og kom opp på b.b. låring.
 • Den 8. nov. 1940: kl. 00.45 Skipet la seg på b.b. låring ca. 500 fot borte og satte lyskasteren på akterskipet, den morset ordre om å stoppe og ikke benytte radioen og at han ønsket å inspisere skipets papirer. På spørsmål fra "Teddy" hvilket skip som kalte opp svartes at det var H.M.S. Antenor. "Teddy" hadde nå stoppet helt og raiderens motorbåt kom straks etter langs siden. Posisjon ca. 5o 30' N.brd. 86o 30' E lgd.
  • Skipets kanon var ikke bemannet da kapteinen ikke fant at det var berettiget å nære mistanke til det annet skips identitet, og da man senere forstod at det var et tysk marinefartøy var der ingen sjanse til å foreta noe til "Teddys" forsvar.
  • Raiderens motorbåt fraktet 10-12 fullt bevebnede marinesoldater ombord i "Teddy" ledet av en officer med navnet Mohr, som med revolveren i hånden kom opp på midtskipet hvor han meddelte kapteinen at skipet var tatt som prize i den tyske stats navn, og at kaptein og mannskap var krigsfanger, samt at ingen ville lide noen overlast hvis man forholdt seg rolig.
  • De eneste hemmelige papirene ombord var seilingsruten som bordingsmannskapet beslagla. Og Oppsummering av instruksjoner til Kapteinen. Disse klarte en av mannskapet å rive opp og kaste over bord når ingen observerte ham på motsatt side av raideren.
  • Kapteinen gav overensstemmende ordre til mannskapet.
  • Været var mørkt med regnbyger, svak vind.
  • Prisemannskapet tok straks kommandoen over skipet, fordelt på bro, dekk og maskin. Kommanderende offiser forlangte å se skipets papirer som blev utlevert.
  • Kl. 03.00 Ble 19 mann inklusiv kapteinen blev straks efter tatt over til raideren.
  • Verken mannskapet eller kapteinen fant ut hva navnet på Raideren var. Deres beskrivelse var at den lignet på blåpapir skissene til Narvik. Kapteinen så aldri kanonene med unntak av maskingevær og såkallede "pom pom's" (Maskinkanon for antiluftskyts) under broen. Han så eit par ringer over skyligthen til messen og forran skorsteinen som kunne holdt en falsk skorstein som raskt kunne rigges opp. raideren hadde to maskiner giret til en propell. Hadde torpedoer under presenning akter eller hadde torpedo formede miner. Og hadde eit sjøfly malt i grå farger. Skipet førte aldri noen flagg. Kapteinen trodde skipets navn var Baden av ukjent grunn. Størrelsen på fartøyet var mellom 10 000 og 12 000 Tonn med marsj fart på 19 knopp. Kapteinen rapporterte og at Kapteinen på Raideren hadde navnet Rogge var mellom 35 og 40 år. Etter krigen viste det seg at Raideren var Atlantis (HSK II Shiff 16) som derefter avgikk fra stedet, og etterlot "Teddy" med prisemannskapet og 12 av "Teddys" mannskap ombord.
  • "Teddys" mannskap blev ombord i raideren behandlet som krigsfanger - streng men korrekt behandling, og man led ingen nød.
  • Ved ombordkomsten i raideren Atlantis ble kapteinen kaldt op til raiderens Kaptein som bekreftet at "Teddy" var tatt som prise og at mannskapet var krigsfanger. En begjæring om skriftlig bekreftelse av dette blev avslått.
 • Den 13. nov. 1940: ved 7 tiden om morgenen var man igjen i nærheten av "Teddy" og kapteinen fikk beskjed om å gå ombord og pakke sitt og folkenes tøy som senere på dagen ble brakt ombord i raideren Atlantis. De gjenværende 12 norske mannskaper ble også senere på dagen brakt over til raideren med sitt tøy. Da man blev gitt svært kort tid til pakking ble bare det nødvendigste tøy pakket og tatt med.
  • I løpet av dagen og den neste blev det ivrig fraktet proviant og skipsfornødenheter, kanonen og bunkersolje (dieselolje) samt ferskvann over fra "Teddy" til raideren.
 • Den 14. nov. 1940 ved 11 tiden om formiddagen etter at alle hadde forlatt "Teddy" inntraff 2 voldsomme eksplosjoner i "Teddy"s pumperum og maskinrom, men da skipet holdt seg flytende ble det beskutt med kanoner (10-12 skudd) men fortsatt ved 12-tiden middag da alle krigsfanger ble beordret under dekk, kunne "Teddy" sees flytende i omtrent uforandret stilling. En stor røksøile og varme fra maskinrommet og lugarene på poppen tydet på at det var full fyr i akterskipet aktenom kofferdammen. posisjonen var ca 02 21'S 93 23'E
 • Ved 13 tiden hørtes på ny kanonskyting fra raideren og straks efter merkedes at raideren satte seg i bevegelse.
 • Da kapteinen ved 14 tiden fikk tillatelse til å komme på dekk var man på ca 10 mils avstand fra "Teddy" og man kunne da se en svær røksøile - flere hundrede fot høy - stige op fra skipet.
 • Den 16. nov. 1940 blev hele "Teddy"s mannskap, med unntagelse av 4 australienere satt ombord i et annet prise skip tankeren "Ole Jakob" med prise kapteinen Løytnant Kamenz som hadde vert offiser obord på eit treningskip i Porsgrunn Juli 1938. Maten ombord var sort brød, kaffe og suppe med mikroskopiske biter kjøtt. Kapteinen trodde at det tyske mannskapet spiste det samme, men med mer kjøtt i suppen.
 • Den 4. des. 1940 ankom til Kobe, med "Ole Jakob" under kommando av tysk prisemannskap.
 • Den 5. des. 1940 ble alle overført til det derliggende tyske skip "Scharnhorst". Her blev kapteinen meddelt at alle som ønsket å reise hjem til Norge ville få ophold i Kobe og hjemreise for tysk regning, mens de som ikke ønsket å reise hjem ville bli overlatt til sig selv.
 • Den 10. des. 1940 Ved den norske konsuls assistanse blev 19 mann avmønstret den 10/12 og samme dag sendt via Nagaski til Hong Kong og senere til London filg. legasjonens arrangement. De 6 svenske mannskaper og 2 offiserer blir avmønstret neste dag. 4 Australienere ble holdt i fangeskap og endte opp i tyske fangeleirer.

Ettervirkninger[rediger | rediger kilde]

 • Rogge ble kritisert av sine overordnede for senkingen av Teddy ettersom lasten med drivstoff kunne vert verdifull for for HKS I Orion men Rogge «Fant det viktigere å forsyne seg selv med 500 tonn drivstoff en å hjelpe en kollega.» Som forsvar hevdet Rogge at det var lite poeng i å sende prise skipet til europa om det ikke ville vær bedre beskyttet en det MS Tirranna hadde vert.[trenger referanse]
 • I følge Ulrich Mohr bernhard Rogge's neskommanderende filmet han senkingen av Teddy Denne ble senere brukt i filmversjonen av "The Cruel Sea"
 • En av manskapet Eirik Eiriksen overlevde senere senkingen av Eidanger. Etter det tjenestegjorde han på Crawford Ellis og Idræt Etter tapet av Idræt mønstret han på Marpesia og Kronprinsessen
 • Der er motstridende meldinger om hvorvitt alle normennene ble hjemsendt eller om noen av dem var i Japansk fangenskap. I følge nortraship ble alle norske fra Teddy hjemsendt.

Mesling utbruddet i Kobe desember 1940:[2][rediger | rediger kilde]

Dette kan være en vandrehistorie, men den er for god til å utelate:

Når mannskapet på Teddy og Ole Jackob ankom Kobe ble de flyttet over til Linjeskipet Scharnhorst. De viste de var i Japan eit nøytralt land og det var viktig å la det norske konsulatet vite at der var krigsfanger på eit tysk skip i havnen. Det ble blant fangene bestemt å gi en av dem meslinger. Pasienten som ble valgt var 2. styrmann Trygve Nilsen fra Moss. Diagnosen ble bakket opp med artistisk plaserte røde prikker påtegnet av en av de kunsteriske mannskapet. Planen virket og mannskapet på Sharnhorst reagerte raskt for å unngå en epidemi ombord. Pasienten ble sett i en livbåt for å bli fraktet til sykehuset i byen. Men det ble sendt med en offiser for å passe på pasienten. Når livbåten nådde land ble pasienten merkbart bedre. Skubbet offiseren på sjøen og tok Taxi til det norske konsulatet. Inngripen fra konsulatet overfor Sharnhost medførte frigiving av det norske og svenske manskapet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

 • Krigseiler registeret Link[3]
 • Sjøforklaringen[4]
 • Dekksdagbok[5]
 • Norwegian Victims of Atlantis[2]
 • Slekten Lütken i Norge[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b «Nasjonalbiblioteket». urn.nb.no (norsk). Besøkt 16. mai 2018. 
 2. ^ a b «Norwegian Victims of Atlantis - Norwegian Merchant Fleet 1939-1945». www.warsailors.com. Besøkt 15. mai 2018. 
 3. ^ «M/T Teddy - Krigsseilerregisteret». www.krigsseilerregisteret.no. Besøkt 14. mai 2018. 
 4. ^ «M/T Teddy - Krigsseilerregisteret». www.krigsseilerregisteret.no. Besøkt 14. mai 2018. 
 5. ^ «M/T Teddy - Krigsseilerregisteret». www.krigsseilerregisteret.no. Besøkt 14. mai 2018.