Mønsteret rakner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mønsteret rakner
orig. Things Fall Apart
Forfatter(e)Chinua Achebe
SpråkEngelsk
SjangerRoman
Oversetter(e)Carl Fredrik Engelstad (1966)
Sider165
ISBN 038-547-454-7

Mønsteret rakner (originaltittel: Things Fall Apart) er en roman av den nigerianske forfatteren Chinua Achebe.[1] Den regnes for å være Afrikas mest leste roman, og ble etter utgivelsen i 1958 en av de første engelskspråklige afrikanske romanene som oppnådde anerkjennelse over hele verden.

Romanen viser hvordan landsbylederen Okonkwo og hans familie utsettes for påvirkning fra britisk kolonialisme og kristne misjonærer, og beskriver hvordan det tradisjonelle ibosamfunnet «faller fra hverandre» eller «rakner» i møtet med kolonimakten. Handlingen utspiller seg sent i det 19. eller tidlig i det 20. århundre.

Mønsteret rakner ble etterfulgt av No Longer at Ease (1960) og Arrow of God (1964). De tre bøkene ble senere utgitt på engelsk under samletittelen The African Trilogy.[2] Handlingen i forfatterens to senere romaner, A Man of the People (1966) og Anthills of the Savannah (1987), utspiller seg i oppdiktede afrikanske land, og omhandler ikke Okonkwo eller hans etterkommere. Forfatteren regner likevel romanene som åndelige etterkommere av de tidligere romanene i hans afrikanske krønike.

Romantittelen er hentet fra William Butler Yeats’ dikt «The Second Coming».

Mønsteret rakner ble utgitt på norsk i 1966 av Dreyer forlag. I 2002 ble boken inkludert i Verdensbiblioteket og utgitt på nytt av De norske bokklubbene med et innledende essay av den sørafrikanske forfatteren og nobelprisvinneren Nadine Gordimer.

Handling[rediger | rediger kilde]

Romanens hovedperson, Okonkwo, er kjent i landsbyen Umuofia for å være en slåsskjempe, og beseirer en annen motstander med kallenavnet "Amalinze The Cat" (fordi han aldri lander på ryggen og Okonkwo er sterk og hardtarbeidende. Han ønsker å kvitte seg med faren Unokas besmittede arv av ubetalte gjeld, en forsømt kone og barn, samt feighet ved synet av[blod. Okonkwo arbeider med å bygge opp sin rikdom, etter at Unoka døde en skammelig død og etterlot seg masse ubetalt gjeld. Men Okonkwo er også besatt av sin egen maskulinitet, og som resultat slår han ofte kvinner og barn, og er uvennlig mot sine naboer. Han blir en leder for landsbyen sin, etter å ha oppnådd en stilling i sitt samfunn som han har tilstrebet hele livet.

Okonkwo blir valgt til å begynne som verge for Ikemefuna, en gutt som ble tatt av klanen som et fredsoppgjør mellom Umuofia og en annen klan, etter at Ikemefunas far drepte en umuofisk kvinne. Gutten bor hos Okonkwos familie, og Okonkwo blir etter hvert glad i gutten - selv om Okonkwo ikke viser sin sanne kjærlighet for ikke å fremstå som svak. Gutten ser etter hvert opp til Okonkwo, og anser ham som sin andre far. Men et orakel uttaler at gutten må drepes. Ezeudu, den eldste mannen i landsbyen, advarer Okonkwo om at han ikke skulle ha noe med drapet å gjøre fordi det ville være som å drepe sitt eget barn. Men for å unngå å fremstå som svak eller "feminin" ovenfor de andre mennene i landsbyen, ser Okonkwo bort fra denne advarselen.

Rett etter Ikemefunas mord begynner ting å gå alvorlig galt for Okonkwo. Han faller ned i alvorlig depresjon, ettersom han har blitt sterkt traumatisert etter drapet på sin egen adoptiv-sønn. Hans datter Ezinma blir uventet syk, og man frykter at hun kommer til å dø. Senere, ved Ezeudus begravelse eksploderer Okonkwos pistol ved et uhell og tar livet av Ezeudus sønn. Han og hans familie blir forvist til hjemlandet hans, den nærliggende landsbyen Mbanta, i syv år for å blidgjøre gudene han har fornærmet. Samtidig som Okonkwo befinner seg i Mbanta, får han vite om menn fra Umuofia med den hensikt å introdusere deres egen religion: kristendommen. Etter hvert som antallet konvertitter øker, vokser dette fotfeste - og det innføres en ny regjering.

Den lille landsbyen blir tvunget til å svare med enten fred eller motstand mot innføringen av dette nye frem-voksende samfunnet. Okonkwos egen sønn Nwoye blir også nysgjerrig på misjonærene, og den nye religionen. Tilbake fra eksil oppdager Okonkwo at landsbyen er kratig forandret. Etter at en konvertitt begår en handling landsbyen ikke liker, gjengjelder landsbyen ved å ødelegge en kristen kirke i nærområdet. Men ting utvikler seg til det verre, og folket samles i Umuofia for det som kan bli et stort opprør. Okonkwo, en kriger av natur og fast bestemt på å følge umuofisk skikk og tradisjon, forakter enhver form for feighet og taler for krig mot andre religioner og folkeslag i området.

Romanfigurer[rediger | rediger kilde]

 • Okonkwo, romanens hovedperson, har tre koner og til sammen 10 barn. Hans far, Unoka, var svak og lat, og Okonkwo ergret seg over farens svakheter.
 • Ekwefi var Okonkwos andre kone. Selv om hun blir forelsket i Okonkwo etter å ha sett ham i en slåsskamp, ​​gifter hun seg med en annen mann fordi Okonkwo var alt for fattig. Men to år senere stikker hun av til Okonkwos område, og gifter seg med ham.
 • Unoka var Okonkwos far. Han trosset den typiske maskuliniteten fra resten av samfunnet, ved å blant annet ta vare på sin kone og barn.
 • Nwoye var Okonkwos sønn, som Okonkwo er bekymret for, og frykter at sønnen kommer til å bli som Unoka. Nwoye er en av konvertittene til kristendommen, og tar på seg det kristne navnet Isaac - som faren hans ser på som et svik.
 • Ikemefuna er en gutt fra Mbaino-stammen. Faren hans myrder kone til en Umuofia-mann.
 • Ezinma var Okonkwos favoritt-datter.
 • Obierika er Okonkwos beste venn blant Umuofia-folket.
 • Ogbuefi Ezeudu er en av de eldste innbyggerne i Umuofia.
 • Mr. Brown er en britisk misjonær som kommer til Umuofia. Han viser vennlighet og medfølelse overfor landsbyboerne, og anstrenger seg for å forstå Igbo-troen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Mønsteret rakner Arkivert 26. januar 2016 hos Wayback Machine.; Verdensbiblioteket. Bokklubben.no
 2. ^ Snorre Evensberget. Litterært leksikon. Stenersen, 2000. ISBN 82-7201-261-8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]