Mønsteret rakner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mønsteret rakner
orig. Things Fall Apart
Forfatter(e)Chinua Achebe
SpråkEngelsk
SjangerRoman
Oversetter(e)Carl Fredrik Engelstad (1966)
Sider188
ISBN 0-385-47454-7

Mønsteret rakner (originaltittel: Things Fall Apart) er en roman av den nigerianske forfatteren Chinua Achebe.[1] Den regnes for å være Afrikas mest leste roman, og ble etter utgivelsen i 1958 en av de første engelskspråklige afrikanske romanene som oppnådde kritisk anerkjennelse over hele verden.

Romanen viser hvordan landsbylederen Okonkwo og hans familie utsettes for påvirkning fra britisk kolonialisme og kristne misjonærer, og beskriver hvordan det tradisjonelle ibosamfunnet «faller fra hverandre» eller «rakner» i møtet med kolonimakten. Handlingen utspiller seg sent i det 19. eller tidlig i det 20. århundret.

Mønsteret rakner ble etterfulgt av No Longer at Ease (1960) og Arrow of God (1964). De tre bøkene ble senere utgitt på engelsk under samletittelen The African Trilogy.[2] Handlingen i forfatterens to senere romaner, A Man of the People (1966) og Anthills of the Savannah (1987), utspiller seg i oppdiktede afrikanske land, og omhandler ikke Okonkwo eller hans etterkommere. Forfatteren regner likevel romanene som åndelige etterkommere av de tidligere romanene i hans afrikanske krønike.

Romantittelen er hentet fra William Butler Yeats’ dikt «The Second Coming».

Mønsteret rakner ble utgitt på norsk i 1966 av Dreyer forlag. I 2002 ble boken inkludert i Verdensbiblioteket og utgitt på nytt av De norske bokklubbene med et innledende essay av den sørafrikanske forfatteren og nobelprisvinneren Nadine Gordimer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mønsteret rakner Arkivert 26. januar 2016 hos Wayback Machine.; Verdensbiblioteket. Bokklubben.no
  2. ^ Snorre Evensberget. Litterært leksikon. Stenersen, 2000. ISBN 82-7201-261-8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]