Hopp til innhold

Mølle (brettspill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Spillebrettet i Mølle

Mølle, eller Mil er et brettspill.

Spillet er et taktisk spill for to personer, hvor hver av spillerne gjennom utplassering og flytting av spillerbrikker på spillebrettet, skal forsøke å få fjernet så mange av motspillerens brikker at denne ikke lenger er i stand til å forsvare seg. For å få fjernet en av motspillerens brikker må man få tre på rad i rett linje langs en av strekene på spillebrettet. Når en spiller kun har to av de opprinnelige ni brikkene sine igjen har den andre vunnet, da den første ikke lenger er i stand til å få tre på rad.

Spilleregler[rediger | rediger kilde]

Spillet starter med at den som begynner, legger en av sine ni brikker på ett av de 24 punktene på brettet.

Motspilleren plasserer deretter én av sine brikker på ett av de andre punktene på brettet. Slik legges brikkene ut en etter en, til alle brikker er utlagt. Om en av spillerne får tre på rad (mølle) mens de legger ut brikker, kan han fjerne en av motspillerens brikker. Motspiller fortsetter med sin neste brikke.

Når alle brikker er lagt ut, fortsetter spillet ved at man flytter en brikke fra ett punkt til et ledig punkt. Man kan ikke flytte forbi et punkt. Om man ikke kan flytte noen brikke går turen over til motspiller. Målet er å få tre på rad, og da kalles dette "Mølle".

«Skyvemølle» består av fem brikker, der den femte flyttes mellom de fire andre brikkene slik at det blir «Mølle» i hvert drag. Dette er meget effektivt.

Når en spiller har tre brikker igjen, kan han flytte sine brikker fritt på brettet uten å følge linjene.

Når en spiller har to brikker igjen, har denne tapt.

Mølle har blitt spilt i Norge i hvert fall siden vikingtiden; det ble funnet brett ombord i Gokstadskipet.[1] Spillet var også kjent i Romerriket, samt i Kina for flere tusen år siden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Guro Koksvik Lund. «Spill i middelalderens bysamfunn. En arkeologisk analyse av spillmateriale fra Bergen» (norsk). Universitetet i Bergen. Besøkt 20. desember 2013.