Måleblende

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Måleblende

Måleblende, eller måleskive, er en skive med ett hull i, montert på innsiden av ett rør. Skivens oppgave er å måle gjennomstrømning ved hjelp av Bernoulli-prinsippet. Måleblenden er som oftest koblet opp mot en d/p-celle for presise målinger. Målingen baserer seg på forskjellen mellom dynamisk trykk og statisk trykk før og etter måleskiven. [1] Som alternativ til måleblenden, har vi Venturidysen som gjør samme målinger, etter samme prinsipp, men lager mindre trykkendringer.

Equation for flow calculation through orifice or venturi based on Bernoulli-principle

Strømningshastighet over måleblende, dyse, orififice eller venturi

For å finne strømningshastighet Q i m³/s gjennom dyse/venturi så kan man bruke følgende formel hvis man har trykkfallet over dyse/ ventur og største og minste areal samt en gjennomstrømningskoeffisient ( en faktor som oppgis for dyse/ venturi på f.eks. 0.85)

Q =  (C_d α_2) / √(1-(α_2 / α_1)^2 ) x √((2∙Δp) / ρ + 2gΔh)

hvor leddet (C_d α_2) / √(1-(α_2 - α_1)^2 ) justerer for areal og gjennomstrømningskoeffisient mens leddet √((2∙Δp) / ρ + 2gΔh) er utledet fra Bernoulli-prinsippet.

Q = m³/s

C_d = gjennomstrømningskoeffisient for dyse (discharge Coeffisient)

α_2 = (alfa 2) arealet av det minste hullet. Det vil si arealet av det minste hullet i dysen/venturi. I m^2 (kvadratmeter).

Δp = differansetrykket (delta p) over dyse/ venturi, i Pascal (N/m^2)

ρ = massetetthet i kg/m^3 (liten rho)

g = tyngde akselerasjon 9,81m/s^2

Δh = høyde forskjell i meter. Ved en horisontal venturi, så er det null høydeforskjell og dette (+ 2gΔh) leddet kan utelates.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ignatowitz, Eckhard (2008). Prosess-kjemi. Gyldendal. s. 184,185.