Lømmelpakken
Lømmelpakken, egentlig Lov nr. 49 Om straffeloven og lov om politiets virksomhed, også kalt «uro-pakken», er en dansk lovpakke vedtatt den 26. november 2009. Den ble offisielt lansert av Venstres politiske talsmann Peter Christensen den 14. september 2009 i Jyllands-Posten,[1] og inngikk som en del av finanslovavtalen november 2009. Lovpakken har til formål å «styrke innsats mot omfattende forstyrrelse av den offentlige orden m.v.», ved hjelp av især høyere bøtestraffer for overtredelser av ordensbekjentgjørelsen.
Innhold
[rediger | rediger kilde]Iblant pakkens hovedtiltak er:
- Politiet får mulighet for administrativ tilbakeholdelse av folk i opptil tolv timer. En utvidelse fra seks timer før lovforslaget.
- Straffen for å forhindre politiet i utførelsen av deres arbeide heves til 40 dagers fengselsstraff. Før lovforslaget ble det straffet med bøter.
- Ved fastleggelse av straff blir det en skjerpende omstendighet hvis overtredelsen foregikk i «umiddelbar forlengelse av at det i området foregår grov forstyrrelse av ro og orden på offentligt sted».
Vedtagelse
[rediger | rediger kilde]Lømmelpakken ble fremsatt i Folketinget den 29. oktober 2009 av daværende justisminister Brian Mikkelsen. Under høringsrunden fikk loven hard kritikk av blant annet Kriminalforsorgsforeningen og Landsforeningen af Forsvarsadvokater.[2] Det var sannsynligvis derfor at loven i stedet ble lagt inn i finansloven[3] og vedtatt som en del av denne den 26. november 2009 med 58 stemmer for, alle fra regjeringspartiene og Dansk Folkeparti[4] og 50 imot, og trådte i kraft den 3. desember 2009.
Anvendelse
[rediger | rediger kilde]Lømmelpakken var ifølge Justitsministeriet især myntet på de nært forestående demonstrasjonene under FNs klimakonferanse i København. Lømmelpakken ble tatt i bruk i forbindelse med flere aksjoner, og i alt 1 915 demonstranter ble tilbakeholdt. Hensikten med pakken var angiveligt «… å sende et klart signal til dem som måtte sitte og planlegge autonom kriminalitet for å ødelægge København under klimatoppmøtet.»[5] De aktivister som etter politiets skjønn utførte autonom kriminalitet, ble innsatt i det midlertidige forvaringssenteret i Valby. Forvaringssenteret var innrettet med 37 bur som hadde plass til 346 anholdte om gangen. De fleste ble løslatt i dagene etter toppmøtets avslutning.
Kritikk
[rediger | rediger kilde]Østre Landsret har uttalt seg kritisk om lømmelpakken.[6] Også en rekke forsvarsadvokater har uttrykt betenkelighet ved de beføyelser den gir politiet.[7]
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ Jyllands-Posten, "Klimaaktivister står til bødesmæk", 15. september 2009[død lenke]
- ^ «Jyllands-Posten, "Lømmelpakken får tæsk af eksperter", 2. november 2009». Arkivert fra originalen 11. november 2009. Besøkt 13. april 2013.
- ^ Jyllands-Posten, "Lømmelpakken sneget med i finansloven", 12. november 2009 Arkivert 17. november 2009 hos Wayback Machine.
- ^ Kristeligt Dagblad, "Omstridt lømmelpakke er en realitet", 27. november 2009 Arkivert 27. desember 2009 hos Wayback Machine.
- ^ Uttalelse av politisk talsmann Peter Christensen (V) til Morgenavisen Jyllands-Posten 14.09.2009.
- ^ Østre Landsret advarer mod lømmelpakke – Politiken.dk[død lenke]
- ^ Kritik hagler ned over lømmelpakken – Politiken.dk