Hopp til innhold

Lysforurensning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lysforurensning fordelt over hele jorden, fotografert af NASA.
Bilde av Mexico by tatt om natten.

Lysforurensning er en betegnelse for negative konsekvenser av «overflødig» menneskeskapt lys. Noen av disse konsekvensene er forringede muligheter for observasjoner av nattehimmelen, sløsing med energi samt forstyrrelse av økosystemer.

Lysforurensning truer ikke flora og fauna på samme måte som luftforurensning og vannforurensning. Fenomenet kan bedre sammenlignes med støyforurensning, da den direkte effekten forsvinner i samme øyeblikk som man slukker lyset. Dessuten er påvirkningen av flora og fauna av en annen karakter enn den som stammer fra for eksempel luft- og vannforurensning. Enkelte forskere mener for eksempel at lysforurensning kan påvirke dyrs adferdsmønster i en slik grad at det medfører alvorlige forstyrrelser i de økosystemer de er en del av.

Energisløsing som følge av lysforurensning kan ha betydelige samfunnsøkonomiske og miljømessige konsekvenser. Lysforurensning skyldes først og fremst uhensiktsmessig eller direkte feil bruk av lys og dårlig utformede lysarmaturer. Generelt vil en ofte få en bedre lyssetting dersom lyset er indirekte og belyser bakken eller objektet uten å blende omgivelsene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]