Lynda Bellingham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lynda Bellingham
Lynda Bellingham.gif
Født31. mai 1948[1][2]Rediger på Wikidata
MontréalRediger på Wikidata
Død19. oktober 2014[1][2]Rediger på Wikidata (66 år)
LondonRediger på Wikidata
Ektefelle Greg SmithRediger på Wikidata
Utdannet ved Central School of Speech and Drama[3], Aylesbury High SchoolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, teaterskuespiller, filmskuespiller, TV-programlederRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Utmerkelser Offiser av Den britiske imperieordenenRediger på Wikidata
Nettstedhttp://www.lyndabellingham.com/
IMDbIMDb

Lynda Bellingham (født 31. mai 1948 i Montréal, død 19. oktober 2014[4] i London) var en kanadiskfødt britisk skuespiller. Bellingham var kanskje best kjent i England for å ha vært en paneldeltaker i TV-programmet Loose Women. Hun var også kjent for sine roller som Faith Grayshot i Second Thoughts og Helen Herriot i All Creatures Great and Small.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hun ble født i Montréal ettersom hennes far jobbet i flyselskapet BOAC, men hun vokste opp i Aylesbury i Buckinghamshire i England og var elev ved Aylesbury High School. To ganger på 1960-tallet opptrådte hun i teaterfestivalen Pendley Open Air Shakespeare Festival. Hun fikk sitt gjennombrudd som sykepleier i en såpeopera for ITV på 1970-tallet, General Hospital. Hun var toppløs i hennes rolle som Confessions of a Driving Instructor.

Hennes mest kjente rolle var på 1980-tallet var James Herriots drama All Creatures Great and Small (hvor hun var den andre skuespilleren som framstilte Helen Herriot da hun erstattet Carol Drinkwater) og situasjonskomedien Second Thoughts, og dens oppfølger Faith in the Future.

Hun spilte i Doctor Who-seiren på 14 deler The Trial of a Time Lord (1986) som forhørsdommer. I 1989 var hun Gleb Panfilovs The Romanovs: A Crowned Family hvor hun framstilte keiserinne Alexandra av Hessen-Darmstadt.

Fra 2000 til 2004 framstilte Bellingham den lidenskapelige regnskapsføreren Pauline Farnell i At Home with the Braithwaites sammen med Amanda Redman og Peter Davison. I flere måneder i 2004 hadde hun en gjentagende rolle i The Bill som den slyngelaktige Irene Radford.

I 2007 var Lydna Bellingham en del av panel i prateprogrammet Loose Women, men også en minneverdig rolle i ITV-komedien Bonkers hvor hun var fru Wadlow, en hjemmeværende, mannfolkgal forstadshustru som forførte naboens tenåringsgutt og gjorde ham om til en gigolo. Senere det samme året hadde hun en gjesteopptreden i TV-episodene av Love Soup og Robin Hood.

I oktober 2007 var hun i skuespillet Vincent River i Trafalgar Studios i London. Hennes framstilling fikk god kritikk, og det var snakk om at stykket skulle flyttet til Broadway. Fra september 2008 har hun spilt rollen som Chris Harper i sceneframførelsen av Calendar Girls.

Bellingham ble i nyttårslisten for 2014 utnevnt til offiser (OBE) av Order of the British Empire.[5]

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Bellingham har vært gift tre ganger, først til film- og teaterprodusenten Greg Smith; deretter til Nunzio Peluso i årene 19811996 som hun fikk to sønner med; og hun giftet seg med sin samboer, den spanskbaserte børsmegleren Michael Pattemore, den 31. mai 2008 da hun fylte 60 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]