Luxembourgs økonomi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Luxembourgs økonomi er veldig avhengig av bank- og stål-sektorene, og har verdens tredje høyeste BNP per innbygger, ifølge GLOBALIS oversikt for 2012.[1]

Selv om Luxemburg i turistbrosjyrer blir omtalt som «Europas grønne hjerte», er landet meget industrialisert, med eksport som en viktig faktor i landets økonomi. Faktisk har Luxemburg en unik industriell fremgang blant verdens demokratier.

Luxembourg har også en meget avansert IKT-sektor, med hele fire GSM mobiltelefoni-nett og hovedkvarter for verdens nest største private TV- og kommunikasjonssatellittoperatør – SES.

Bankenes innflytelse på økonomien[rediger | rediger kilde]

Mellom 1970 og 1990 ble antall banker og bankansatte firedoblet. Luxembourg har utviklet en finanssektor som operer verden rundt. En tradisjon for fortrolig bankvirksomhet praktiseres parallelt med av verdens strengeste lovverk når det gjelder hvitvasking av penger. Luxembourgs geografiske plassering og den ivrige etablererånden til regjeringen har også tiltrukket seg investorer. Bankene har spilt en viktig rolle i Luxembourgs økonomiske utvikling, og utgjør et sikkert bidrag på 15 % til landets nasjonalprodukt. De skaffer også arbeidsplasser til en stor del av den yrkesaktive befolkningen, og bidrar med nesten en femtedel av de samlede skatteinntekter.

Referanser[rediger | rediger kilde]