Lurtz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Lurtz er en Uruk-Hai fra den første filmen i trilogien Ringenes herre. Han finnes ikke i noen av J.R.R. Tolkiens bøker fordi figuren ble skapt spesielt for Peter Jacksons film Ringens brorskap.

Lurtz var den første av Sarumanns Uruk-haier (en type menneske-orker) som ble skapt, og han ledet Uruk-hai-orkene som angrep brorskapet ved Amon Hen. Det så også ut til at Lurtz var den største av Uruk-haiene. I boken blir Boromir drept av en eller flere navnløse orker; han ble gjennomboret av mange piler. I filmen dreper Lurtz Boromir ved å skyte ham tre ganger. Deretter drepte Aragorn Lurtz etter en kort kamp, og halshugde ham. I filmen overtok Uglúk ledelsen av Uruk-haienes følge etter at Lurtz ble drept, mens Uglúk i bøkene var Uruk-haienes leder fra begynnelsen.

Jackson og hans medskrivere kan ha avledet navnet Lurtz fra Tolkiens orkiske språk, spesielt navnet Lugburz.

Lurtzs navn blir aldri nevnt i filmen, det er bare kjent fra ekstramaterialer. Til tross for at det var usikkerhet rundt denne nye figuren, ble det ingen større forskjell mellom ham og andre orkledere som allerede er presentert i bøkene.

Lurz ble spilt av den New Zealandske skuespilleren Lawrence Makoare.