Luis Sotelo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Luis Sotelo
Luis Sotelo, sammen med Hasekura Tsunenaga og andre japanere i Roma. Sala Regia, Quirinalpalasset i Roma.
Født6. sep. 1574[1]Rediger på Wikidata
Sevilla[2]
Død25. aug. 1624[1]Rediger på Wikidata (49 år)
Shimabara
BeskjeftigelseMisjonær Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Salamanca
NasjonalitetSpania

Luis Sotelo (født 6. september 1574 i Sevilla i Spania, martyrdrept 25. august 1624 i Ōmura ved NagasakiKyūshū i Japan) var en spansk fransiskaner som virket på Filippinene og deretter i Japan, hvor han til slutt led martyrdøden.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

En replikk av galleonen San Juan Bautista fra 1613

Sotelo studerte ved Universitetet i Salamanca før han trådte inn i fransiskanerkonventet Calvario i Salamanca. Sotelo ble sendt som prest til Filippinene i 1600 for å virke som sjelesørger i en japanske bosetting Dilao ved Manila. Kirken der ble ødelagt i krig i 1608.

Pave Paul V hadde på denne tid gitt dominikanerne og fransiskanerne tillatelse til å drive misjon i Japan; inntil da hadde jesuittene hatt eneansvaret for misjonen der. Sotelo hadde tilbragt mange år blant japanere i Manila og behersket således deres språk.

Sotelo dro så til Japan, der han forsøkte å bygge en kirke i Edo-området. Etter at kristendommen ble forbudt under Tokugawashogunatet ble også denne kirken ødelagt. Sotelo flyktet til det nordlige Japan, der det var en daimyo, Date Masamune, som rundt Sendai kontrollerte et område der man fortsatt tolererte kristne.

Sotelo planla og ledsaget i 1614 en japansk sendeferd på vegne av Date Masamune til Spania. Sendeferden ble ledet av Masamunes betrodde mann Hasekura Tsunenaga. Kapteinen på skipet San Juan Bautista var Yokozawa Shogen. Sendeferden par et produkt av Sotelos og Date Masamunes politiske ambisjoner. Sotelo forsøkte å grunnlegge et bispedømme i det nordlige Japan, som skulle være uavhengig av det jesuittledede bispedømme Funai (Nagasaki). Portugiserne motarbeidet hans kampanje og pater Sotelo fikk ikke en gang støtte fra fransiskanerne, ettersom den ønskede opprettelse av et slikt bispedømme var blitt knyttet til personlige ambisjoner. Date Masamune ønsket på sin side handelsforbindelser med Ny-Spania (Mexico), men det ble snart klar at en slik handel ville bli en kostnadskrevende sak.

Hasekuras sendeferd til paven i Rom 1617, ledsaget av broder Luis Sotelo. Japansk maleri, 1600-tallet

Sotelo ledsaget den japanske sendeferd tilbake; da den la til havn i Filippinene i 16218 steg Sotelo av og ble der en tid, ettersom kristendommen i Japan da allerede var forfulgt med enda sterkere undertrykkende tiltak. Han fikk problemer med Kirken, ettersom han angivelig hadde overdrevet fruktene av sitt arbeid i Japan. Det vestindiske katolske råd sendte ham i 1620 tilbake tilbake til Mexico for der å bli satt inn i misjonsarbeide.

I 1622 lyktes det til slutt Sotelo å snike seg tilbake til Japan på en kinesisk djunke. Der ble han oppdaget og arrestert. Etter to års fangenskap led han hort før sin femitårsdag til slutt martyrdøden sammen med to andre fransiskanere, en jesuitt og en dominikaner, ved at de ble levende brent.

Pave Pius IX saligkåret Luis Sotelo og hans ledsagere i 1867.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b oppført som Luis Cabrera Sotelo, www.gcatholic.org[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 19. desember 2014[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]