Hopp til innhold

Luis Ramirez de Lucena

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Luis Ramirez de Lucena
Født1475[1]Rediger på Wikidata
Lucena
Død1530[2]Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseSjakkspiller, skribent, katolsk prest Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Salamanca
NasjonalitetKongedømmet Castilla

Luis Ramirez de Lucena (født ca. 1465/1475, død ca. 1530) var en spansk geistlig og sjakkspiller som publiserte den første boken om sjakk som er bevart. Han var sannsynligvis sønn av den humanistiske forfatteren og diplomaten Juan de Lucena (1430–1506), fra en jødisk familie som konverterte til katolisismen.

Eldste bevarte sjakkbok

[rediger | rediger kilde]
En side fra boken

Lucena skrev den eldste eksisterende trykte bok om sjakk, Repetición de Amores y Arte de Ajedrez con 101 Juegos de Partido (Omtrentlig oversatt: Gjentakelser av kjærlighet og kunsten å spille sjakk) som ble utgitt i Salamanca i 1497. Boken analyserer 11 åpningspartier i sjakk, men har en rekke elementære feil, noe som fikk sjakkhistorikeren Harold Murray til å antyde at den ble hastig utgitt. Boken ble skrevet mens reglene for sjakk fikk sin moderne form og noen av de 150 eksemplene i boken er fra eldre spill og noen fra nyere spill. Mindre enn et dusin eksemplarer av boken eksisterer.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Spansk biografisk leksikon, oppført som Luis de Lucena, Spanish Biographical Dictionary ID 87458/lucena-luis-de, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Chessgames.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]