Luis Donaldo Colosio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Luis Donaldo Colosio
FødtLuis Donaldo Colosio Murrieta
10. feb. 1950[1]Rediger på Wikidata
Magdalena de Kino
Død23. mars 1994[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (44 år)
Tijuana
Beskjeftigelse
Embete
  • Secretary of Welfare (1992–1993)
  • Mexico presidential candidate for the Revolutionary Institutional Party (1993–1994)
  • member of the Senate of Mexico
  • medlem av Deputertkammeret Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversidad Nacional Autónoma de México, Instituto de Investigaciones Filológicas
FarLuis Colosio Fernández
BarnLuis Donaldo Colosio Riojas
PartiPartido Revolucionario Institucional
American Independent Party
Partido de la Revolución Mexicana
NasjonalitetMexico

Luis Donaldo Colosio Murrieta (født 10. februar 1950, død 23. mars 1994) var en meksikansk politiker. Colosio var presidentkandidat for Partido Revolucionario Institucional i 1994, men ble myrdet under valgkampen i Tijuana.

Colosio ble født inn i en familie med en lang politisk arv i Magdalena de Kino, Sonora. Colosio Murrieta var etterkommer av italienske immigranter, som slo seg ned i de landlige områdene nordvest i Mexico, i det området som i dag heter Sonora. Colosio Murrieta studerte ved Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterrey, bedre kjent under initialene ITESM, hvoretter han begynte sin politiske karriere da han ble medlem av Institutional Revolutionary Party (PRI) i 1972.

Senere gjennomførte Colosio videreutdanning ved Northwestern University i USA og han var del av forskjellige forskningsarbeider ved International Institute for Applied Systems Analysis i Østerrike før han vendte tilbake til Mexico, utdannet som økonom. I 1979 sluttet Colosio seg til det meksikanske departementet for budsjett og planlegging i henhold til daværende president Carlos Salinas. Colesio ble valgt inn til den meksikanske Kongressen som den føderale nestleder for hjembyen i 1985, og i 1987 ble Colesio valgt til å tjene i National Executive Committee. Under valget i 1988 ble Colosio valgt inn i Senatet, som representant for Sonora.

Den 23. mars 1994 under presidentvalget i Lomas Taurinas, et fattig nabolag i Tijuana ble Colosio skutt i hodet med tre skudd fra svært kort avstand. Det var ingen utenlandsk pressedekning av dette arrangementet til tross for at det skjedde bare noen få titalls km sør for San Diego i California. Colosio kollapset, og ble senere kjørt til byens største sykehus. Hans død ble annonsert noen timer senere. Den antatte drapsmannen, Mario Aburto Martinez, ble arrestert på åstedet og han aldri vaklet fra hans historie om at han hadde utført udåden helt alene.

Likevel finnes det fremdeles mange teorier rundt mordet på Colosio. Myndighetene ble kritisert av den dårlige håndteringen av den antatte drapsmannen og det ble sådd tvil om Aburto Martinez var den virkelige morderen. Et år etter attentatet på Colesio, døde hans kone, Laura Riojas, av kreft. Colosios far var fast bestemt på å avdekke hva han sterkt mistenkte var skjulte sannheter bak hans sønns veldig offentlige mord, og i 2004 publiserte han en bok om drapet på sønnen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Luis Donaldo Colosio Murrieta, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Luis-Donaldo-Colosio-Murrieta, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Munzinger Personen, oppført som Luis Donaldo Colosio Murrieta, Munzinger IBA 00000020992, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Internet Movie Database, IMDb-nummer nm0173195, besøkt 14. august 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ drept av Carlos Salinas[Hentet fra Wikidata]