Luft-til-bakke-missil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et Northrop F-20 Tigershark avfyrer et AGM-65 Maverick-missil.
Et AGM-119B Penguin sjømålmissil utviklet av Kongsberg Defence Systems. Denne varianten av Penguin sendes ut fra et helikopter mot sjømål.

Et luft-til-bakke-missil (ASM) er et missil lagd for å avfyres fra militære fly og treffe mål på land, sjøen eller begge. Et slikt missil består av et stridshode, et slags styringssystem, en drivstofftank og motor (som oftest jet- eller rakettmotor; førstnevnte for langdistanse- og sistnevnte for kortdistansemissiler).

Styringssystemene for luft-til-bakke-missiler baseres gjerne på laser, infrarød, optisk styring eller via GPS-signaler; typen varierer med typen mål missilet er ment å treffe. For eksempel kan skip ofte finnes ved hjelp av radar, mens dette ikke vil fungere like godt mot landmål som har mindre metallmasse omgitt av åpent rom. Noen missiler er lagd spesifikt mot én type mål, mens andre har blitt modifisert til å utføre flere roller. Det finnes noen blandingstyper av luft-til-bakke- og bakke-til-bakke-missiler. Som eksempler kan man nevne en luftavfyrt versjon av Tomahawk (dog denne har senere blitt erstattet), i tillegg til Penguin og Harpoon.

En av de store fordelene med luft-til-bakke-missiler, fremfor andre våpen fly kan bruke til å angripe bakkemål, er den store avstanden til målet. Dette gjør dem i stand til å sende ut våpenet mens de fremdeles er utenfor rekkevidden til de fleste former for luftvern. De fleste missiler av denne typen er såkalte skyt-og-glem-våpen som gjør at flyene kan utnytte denne avstanden best mulig og kan vende bort fra målet etter avfyring. Disse missilene er i stand til å finne og sikte seg inn på målet automatisk.

Generelt er det slik at jo høyere og raskere flyet som slipper missilet flyr, jo lenger unna kan målet være. For langdistansemissiler (som Tomahawk) kan denne forskjellen være marginal, mens kortdistansemissiler (som AGM-65 Maverick) rekkevidde øker dramatisk når de blir sluppet fra stor høyde.

Underkategorier av luft-til-bakke-missiler:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]