Lovundvraket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Lovundvraket er det beste bevarte av de få middelaldervrak fra Nord-Norge som hittil er funnet. Det ble oppdaget begravd i sanden ved Hamnholmen i Lovund på 1970-tallet.

Oppdagelsen var tilfeldig da en gravemaskinfører så at det var trerester i grabben etter at han hadde hentet opp sand fra valen ved Hamnholmen. Undersøkelsene viste at arbeidet hadde forårsaket en del skader på vraket, og deler av kjølen som var blitt knekt, ble hentet opp sammen med spantene.

De er datert til 1400-tallet og er faktisk det eneste vraket fra middelalderen som fremdeles eksisterte i ett stykke. Resten av vraket på funnstedet er under forvaring av Tromsø Museum. Det vil være altfor dyrt å hente opp vraket fra sanden slik at det ble besluttet å la det være der det ligger.

Som et rent middelalderfartøy er det ikke et stort skip. Det er bygget av eik, en tresort som ikke finnes i Nord-Norge. Lovund har vært befolket helt siden steinalderen, men de første historiske beretningene skriver seg fra 1500-tallet. Den gangen var det en liten «landsby» med bofaste folk oppe på «Tofta» (Kroken). Lovundvraket kom sørfra. Hvordan skipet endte opp som vrak på en nær bortgjemte øy i havet vest for Svolvær vil aldri blir kjent. Det er omtrent 15 meter langt.

Kystkultursenteret på Lovund mottok en av de oppbevarte spantene til det lokale museet i 2007 sammen et kartriss som viser omtrent hvor vraket ligger.

  • Type: Ukjent
  • Lengde: 15 m

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]