Loutang-kirken i Shanghai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Loutang-kirken i Shanghai, med tittelen Jesu Hjerte-kirken, er en katolsk kirke i bispedømmet Shanghai i Kina. Den ligger i Jiading-distriktet. Dette var et av de stedet der den første katolske misjon i Shanghai virket tidlig på 1600-tallet. Den portugisiske jesuitt João da Rocha, som hadde døpt Xú Guāngqǐ, en berømt kinesisk stormandarin i byen, tok tilflukt her under misjonærforfølgelsene i 1616. Han lot så reise en kirke.

Den høylærde mandarinen Sun Yuanhua (15811633) fra Jiading, som var blitt døpt i Beijing, bygde en kirke i Shanghai etter at han kom hjem i 1621. Den hadde ti rom for jesuitter tilknyttet. Stedet ble et treningssenter for lekapostler og for språkopplæring av utenlandske misjonærer. I 1627 ble det holdt en konferanse i Jiading for å drøfte hvordan ordet Gud best burde oversettes til kinesisk.

Kirken som står på stedet nå, ble bygget i 1932. Den antas å ligge omtrent der den gamle kirken bygd av Sun Yuanhua lå. Den ble nyrestaurert og utvidet i 1991, blant annet med et galleri som rommer ytterligere et hundretall personer.