Louis Delgrès

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Louis Delgrès
Født2. aug. 1766Rediger på Wikidata
Saint-Pierre
Død28. mai 1802[1]Rediger på Wikidata (35 år)
Matouba
BeskjeftigelseSoldat, politiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetFrankrike
GravlagtPanthéon

Louis Delgrès (født 2. august 1766 i Saint-PierreMartinique, død 28. mai 1802 i Saint-ClaudeGuadeloupe) var en offiser og politisk leder på Guadeloupe.

Delgrès var mulatt og en erfaren offiser som hadde lang erfaring med krig og kamper mens han kjempet for Storbritannia i de mange krigene som de hadde mot det revolusjonære Frankrike.

Delgrès var en stund leder for motstandsbevegelsen som kjempet med alle midler mot den franske lederen Napoléon Bonaparte. Delgrès og hans tilhengere mente at Napoleon hadde forrådt både idealene til den franske republikken og interessene til Frankrikes fargede borgere i de franske koloniene. Og han ville å kjempe mot Frankrike helt til han vant eller døde.

Etter en dristig, men håpløs motstandskamp, fant Delgrès og hans cirka 300 tilhengere seg fanget på Matouba i Guadeloupe, der Delgrès og de fleste av hans tilhengere valgte å begå selvmord ved å sprenge seg i lufta med sine egne sprengladninger slik at de franske styrkene ikke skulle få tak i dem. Denne handlingen, selv om den effektivt endte Guadeloupes motstand mot fransk autoritet, hadde kraftig symbolsk verdi og står fortsatt som eksempel på eksepsjonelt heltemot i Guadeloupe, Frankrike og andre steder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]