Lord Mayor's Show

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lord Mayor's Show i 2006, med John Stuttard på vei ut av vognen.

Lord Mayor's Show er en av de eldste og best kjente årlige hendelsene i London. Tradisjonen med en formell parade ved innsettelsen av Lord Mayor of London, det vil si overborgermesteren i City of London, ble etablert i 1215.

Innsettelsen, som skjer i november hvert år, er omgitt med mye pomp og prakt fordi embetet historisk sett var et av de viktigste i England. I moderne tid har overborgermesteren fortsatt en administrativ rolle i City, men Londons borgermesterembete er nå et eget embete med langt mer praktisk betydning.

Paraden er en blanding av tradisjonell britisk pomp og et mer livfullt karneval. Den går fra City of London til Royal Courts of Justice i City of Westminster, hvor overborgermesteren avlegger troskapsed til kronen.

Opprinnelig ble Lord Mayor's Show holdt den 28. oktober hvert år. I 1751 ble den julianske kalender erstattet med den gregorianske, og det ble da flyttet til 9. november. I 1959 valgte man av praktiske grunner å legge den til andre lørdag i november. Siste gang paraden har blitt flyttet fra den fastsatte dagen var i 1852, da man flyttet den på grunn av hertugen av Wellingtons begravelse. Under andre verdenskrig gikk paradene som planlagt.