Longyu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Longyu
An Early Imperial Portrait of Empress Longyu.JPG
Født28. jan. 1868Rediger på Wikidata
Død22. feb. 1913Rediger på Wikidata (45 år)
BeijingRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Ektefelle Guangxu-keiserenRediger på Wikidata
Far GuixiangRediger på Wikidata
Søsken 德恆, 德祺Rediger på Wikidata
Nasjonalitet KinaRediger på Wikidata

Enkekeiserinne Longyu
Hennes bryllyp med Guangxu-keiseren
Hennes bryllyp med Guangxu-keiseren

Keiserinne Xiao Ding Jing (kinesisk: 孝定景皇后叶赫那拉氏), bedre kjent som enkekeiserinne Longyu, personlig navn: Jingfen, født 28. januar 1868, død 22. februar 1913 i Beijing) var en keiserinne av Kina. Hun var gift med Guangxu-keiseren.

Bakgrunn og liv[rediger | rediger kilde]

Hun var medlem av den mandsjuiske Yehenaraklanen og ble utpekt av sin tante enkekeiserinne Cixi til brud for sin fetter keiseren for å forøke hennes families innflytelse.

Vielsen fant sted 26. februar 1889 og hun fikk umiddelbart deretter tittelen keiserinne. Hun ble ignorert av Guangxu-keiseren, som foretrakk sin konkubine og annenhustru Zhen. Zhen påvirket Guangxu til å overta makten fra Cixi og innføre vesterlandske reformer, og Longyu påvirket Cixi til å bli en fiende av Zhen. Cixi lot Zhen føre til et «koldt palass» reservert for avlagte konkubiner.

Da hoffet forlot Beijing kort før byen ble inntatt av åttenasjonsalliansens styrker under bokseropprøret i 1900, skal det ha vært Cixi som sørget for at Zhen ble druknet i en brønn før avreisen. Guangxu-keiseren ble holdt i fangenskap av Cixi på en paviljong i en innsjø innen palassområdet, der Longyu spionerte på ham for Cixis regning.

Etter at Guangxu-keiseren og eikekeiserinne Cixi begge døde i kort tidsavstand til hverandre i 1908 fikk hun tittelen enkekeiserinne Longyu. og adopterte den neste keiser, den umyndige Puyi. Cixi hadde ved sin død stipulert at ingen kvinne i framtiden skulle regjere over Kina, men at Longyu skulle konsulteres ved alle viktigere beslutninger, noe som i praksis likevel gav henne regents fullmakter. Longyu var imidlertid dårlig skikket til å håndtere politiske spørsmål og var temmelig avhengig av regentene Zaifeng og Yuan Shikai. Høsten 1911 undertegnet hun på Yuans råd abdikasjonen for den treårige keiseren på betingelse av at keiserfamilien skulle få beholde titler, personal, eiendom og bosted i Den forbudte by, og avskaffet dermed det kinesiske monarki. Hun døde noen måneder etter.

Hon ble den eneste keiserinne hvis båre ble transportert til graven med tog. Ved hennes begravelse kalte president Li Yuanhong henne for «den mest utmerkede av kvinner».

Litteratur[rediger | rediger kilde]