Longhuatempelet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Longhuatempelets pagode er 40,4 meter høy

Longhuatempelet (kinesisk: 龙华寺; pinyin: Lónghúa Sì) er et buddhistisk tempel viet til Maitreya Buddha. Det ligger i Shanghai i Folkerepublikken Kina.

De fleste bygningene er moderne rekonstruksjoner, men de er tro mot det arkitektoniske uttrykk som tempelet ble bygd etter under Songdynastiet og som var typisk innen chanbuddhismen.

Longhuatempelet er det største, mest autentiske og fullstendige gamle tempel i Shanghai.

Bygningshistorie[rediger | rediger kilde]

Templets nye pailou; det opprinnelige inngangspartiet er noe bakenfor og nå bare markert med to søyler og det opprinnelige steinløveparet.

Tempelet ble først bygd i år 242, under de tre kongedømmers tid. Ifølge legendene hadde Sun Quan (孙权), kongen av kongedømmet Wu, fått fatt i sharirarelikter, det vil si kremerte levninger etter Buddha. For å huse disse kostelige relikvier forordnet kongen byggingen av 13 pagoder. Longhuapagoden (Longhua Ta), som inngår i Longhuatempelkomplekset, skal være en av dem. Navnet skal skyldes at en skinnende drage (kinesisk: long) en gang viste seg på stedet.

Tempelet ble ødelagt av krig mot slutten av Tangdynastiet og gjenoppbygd i 977, under Songdynastiet. (Ifølge en annen versjon av historien, som er kjent fra lokalhistoriske fortellinger fra Song- og Yuan-tiden, ble tempelet først bygd av kongen av Wuyue tidlig under Song-tiden.) Senere under Song, i 1064, fikk anlegget det nye navnet Kong Xiang-tempelet, men det opprinnelige navnet Longhuatempelet ble gjeninnført under Mingdynastiet under Wanli-keiserens regjeringstid.

Det nåværende arkitektoniske design følger det opprinnelige fra Song-dynastiets tid. Det er viktige bygningsewlementer i selve pagoden som også stammer fra den tid, men ellers er det meste på tempelområdet gjenoppbygd under Tongzhi-keiseren og Guangxu-keiseren under Qing-dynastiet. En moderne restaurering av hele tempelanlegget ble utført i 1954.

Tempelet og dets kloster var til å begynne med omgitt av store haver og frukthaver. Frukttrærnes blomstring var en viktig begivenhet som tiltrakk seg besøkende fra fjern og nær i hele området. Disse havene er imidlertid senere blitt spist opp av en stor gravlund, Longhuamartyrenes gravfelt, og minner ikke lenger om de opprinnelige grøntanleggene og frukthavene.