Lommetørkle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lommetørkle av tynt lintøy med dekorative kanter.
Ferdigkjøpte engangslommetørklær av tynt, mykt papir.
Et utvalg mønstrede pyntelommetørkler i finere, glatte stoffer til bruk som dekor i brystlommene på tradisjonelle dressjakker 2008

Et lommetørkle ( i flertall lommetørklær) er et lite tørkle av tøy eller papir som en bærer i lomma for å kunne snyte eller tørke seg uten å måtte bruke klærne eller liknende.

Historikk og varianter[rediger | rediger kilde]

Diego Velázquez' portrett av Maria Theresia av Spania som fjortenåring 1653 viser en prinsesse med stort pyntelommetørkle. Hårfrisyren og kjolen med brede panier (avstivet underskjørt ) er typisk for den spanske moten da.

Lommetørklær er kjent fra det første århundre f.Kr.[1] De ble da brukt til å tørke bort svette.[1] Fra ca. år 300 e.Kr. er de også omtalt som et redskap til å rense nesa med.[1] Lommetørklærne ble opprinnelig båret i handa, over armen eller lignende; først da enkelte draktplagg fikk lommer på slutten av 1600-tallet, kunne de plasseres der.[1] Ulike tørkletyper var tidligere fint luksustilbehør til klesdraktene, og lommetørklær som ble båret synlige, fikk ofte en reint dekorativ funksjon.[1] Utseendet og bruksmåtene har vekslet fram mot vår tid.[1]

Lommetørkler kan også brukes også som pynt til dressjakker. De blir da gjerne brettet slik at en flik stikker over kanten, når resten stappes i brystlommen. Noen skjortefabrikanter leverer pyntelommetørkler i samme stoff og mønster som skjorta.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]