Lofothest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Lofothesten menes å være en norsk hesterase, Lofoten i Nordland fylke. Rasen skal ha dødd ut ut tidlig på 1900-tallet og ble brukt blant annet til å dra opp båter med. De var på størrelse med en liten Nordlandshest/lyngshest og var ca. 120 – 130 cm i mankehøyde.

Det står et eksemplar som sies å være av denne rasen utstoppet på zoologisk museum i Bergen fra 1899.

Ser man litt nærmere på historie, er det mer sannsynlig at den utstoppede hesten kom fra Salten, og at den er en helt alminnelig type hest fra denne tiden. Den lange raggen er mest sannsynlig enten et resultat av at hestene i disse områdene levde utendørs, eller at den led av PPID (tidligere kalt Cushings desease), eller en kombinasjon av begge. Det samme gjelder det kjente bildet av en mørk hest med samme type pels. Denne kom antakelig fra Korgen.

Det finnes mange bilder av hester fra dette området som ser ut som de andre små hestene fra Norge, tatt i samme tidsrom, så det er stor sannsynlighet for at alle disse er etterkommere av de samme hestene som har levd i Norge siden mer eller mindre jernalderen. Siden hestene i Lofoten bodde mest ute i hardt klima, er det naturlig at de ble litt mindre enn de andre hestene i Nord, og at de hadde lengre vinterpels. Mye kan også tyde på at de har blitt krysset med raser fra sør i Europa, som følge av import eller plyndring i vikingtiden, men dette gjelder forsåvidt ikke bare Lofoten, og antagelig ikke bare en enkelt hesterase.

Omtale av Lofthesten i NORDEN 1897:

”Totalinntrykket er gunstig og melder en gjennomgående symetrisk bygget og sterk hest, som ved ordentlig dressur (hva nu i høy grad mangler) ville gi en for forholdene aldeles utmerket passende hest, hvis dyder, når de ble kjent i andre distrikter, utvilsomt med tiden ville gi til en ikke ringe eksport".

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]