Livsgledesykehjem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Livsgledesykehjem (endret navn til Livsgledehjem mars 2017) er en nasjonal sertifiseringsordning[1] som er utviklet av stiftelsen Livsglede for Eldre ved Sigrid Moum.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ideen til Livsgledesykehjem oppsto da sykepleierstudenter i Trondheim så nytten av å sette ivaretakelsen av individuelle psykososiale behov hos sykehjemsbeboere i system. I 2007 startet stiftelsen Livsglede for Eldre et pilotprosjekt i samarbeid med Trondheim kommune som senere ble den nasjonale sertifiseringsordningen Livsgledesykehjem. De første sertifiseringene ble gjennomført våren 2010[2] ved Buran helse- og velferdssenter og Havsteinekra helse- og velferdssenter i Trondheim. I 2011 ble sertifiseringen nasjonal gjennom Stortingsmelding 29: Morgendagens omsorg, og en utrullingsplan for nasjonal utbredelse av Livsgledesykehjem[3] ble laget i samarbeid med Helsedirektoratet. Høsten 2014 ble det opprettet et nasjonalt styringsråd for implementering av Livsgledesykehjem[4].

Ideologi[rediger | rediger kilde]

Sertifiseringsordningen Livsgledesykehjem er utviklet i tett samarbeid med ansatte på flere sykehjem, og tar utgangspunkt i hva som er mulig å gjennomføre i en vanlig arbeidsdag, uten ekstra bemanning. Ved hjelp av systematisk kartlegging av interesser, ønsker og behov hos hver enkelt beboer, god planlegging, tydelig ansvarsfordeling og samspill med frivillige/eksterne ressurser lages det nye rutiner og rytmer i hverdagen ved sykehjemmet, slik at de kulturelle, åndelige og sosiale behovene (sekundærbehovene) til beboerne blir ivaretatt. De ansatte ved livsgledesykehjemmene lærer seg å jobbe etter en modell som innebærer planlegging, utføring, evaluering, korrigering og til slutt standardisering.[5][6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Helsedirektoratet. «Stortingsmelding 29: Morgendagens omsorg». 
  2. ^ «livsgledeforeldre.no». www.livsgledeforeldre.no. Arkivert fra originalen 15. mars 2016. Besøkt 12. januar 2016. 
  3. ^ «Livsglede for Eldre: Om oss». www.livsgledeforeldre.no. Arkivert fra originalen 2. februar 2016. Besøkt 12. januar 2016. 
  4. ^ «Livsglede for Eldre: Årsmelding 2014» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 15. mars 2016. 
  5. ^ Stiftelsen Livsglede for Eldre. «Veileder Livsgledesykehjem» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 8. april 2016. 
  6. ^ «Beskrivelse av sertifiseringsordningen Livsgledesykehjem» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 8. april 2016.