Livsglede for Eldre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Livsglede for Eldre sitt motto er «Lev livet - livet ut!»

Livsglede for Eldre (LFE) er en privat stiftelse som jobber innen for eldreomsorg. Den ble etablert i 2006 av to sykepleierstudenter ved Høgskolen i Agder, Annette Skeie Jakobsen og Elin Anita Verdal. Siden den gang har LFE utviklet seg til å bli en nasjonal organisasjon som jobber både med drift, utvikling og innovasjon innenfor frivillighet, utdanning og tjenesteutvikling i eldreomsorgen. Stiftelsen eier og driver den nasjonale sertifiseringsordningen Livsgledesykehjem, og er trosmessig og partipolitisk nøytral. Stiftelsen ble først opprettet i Kristiansand, hvor deler av administrasjonen sitter, og har i tillegg kontor i Oslo og Trondheim.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sykepleierstudentene som startet Livsglede for Eldre ønsket at de eldre skulle få mer livsglede i hverdagen, og hadde som mål å være et supplement til den offentlige eldreomsorgen. I begynnelsen besto LFEs aktivitet hovedsakelig av større fellesarrangementer for eldre basert på frivillig innsats og bidrag fra næringslivet, og 13. august 2007 ble LFE formelt opprettet som stiftelse. I 2008 startet LFE ved Sigrid Moum et pilotprosjekt i samarbeid med Trondheim kommune, som resulterte i den nasjonale sertifiseringsordningen Livsgledesykehjem.[1] Den er i dag en nasjonal sertifiseringsordning som setter de individuelle psykososiale behovene til sykehjemsbeboere i system.[2] I 2012 ble sertifiseringsordningen Livsgledesykehjem nevnt som en av fem hovedstrategier for økt frivillighet i Norge[3], og den omtales i Stortingsmelding 19[4] som et virkemiddel "for å styrke den aktive omsorgen og sette sosiale og kulturelle behov i sentrum". LFE er nå en landsomfattende organisasjon, både innen frivillighet, utdanning og omsorg.[5]

Samarbeid[rediger | rediger kilde]

Livsglede for Eldre skal bidra til å øke rekrutteringen til omsorgsyrker, og jobber for møter mellom generasjoner helt fra barnehagealder. Ungdomsskolen kan bruke livsgledetankegangen i valgfaget Innsats for andre.[6] Videre har LFE som mål at livsglede skal være tema i undervisning på videregående skoler, høgskoler og universiteter[5] med helsefaglige utdanninger. Livsglede i utdanningsinstitusjonene skal bidra til at flere velger å jobbe innen eldreomsorgen etter endt utdannelse.[7] LFE har derfor utviklet egne samarbeidskonsepter med både skoler og barnehager.[5] Elever ved helse- og oppvekstfag ved videregående skoler bruker livsgledepedagogikken blant annet i prosjekt til fordypning, og planlegger og gjennomfører ulike aktiviteter for eldre på institusjon, og får på den måten en mer praksisnær utdanning.[5] LFE har også lokalforeninger tilknyttet flere høgskoler, bestående av studenter som arrangerer ulike arrangementer.[8]

Per oktober 2016 hadde LFE samarbeidsavtaler med 125 videregående skoler (i alle landets fylker), 134 livsgledebarnehager og 30 lokalforeninger, og 78 sykehjem, fordelt på 9 fylker, var med i sertifiseringsordningen Livsgledesykehjem.

Livsgledekoret[rediger | rediger kilde]

Livsgledekoret «Stayin' alive» ble utviklet på initiativ fra sangeren Torstein Sødal i 2010 i samarbeid med LFE, og besto av pensjonister fra Kristiansand.[9] Koret ble avviklet i 2015.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Omsorg 2020» (PDF). Helse- og omsorgsdepartementet. 
  2. ^ «Livsgledeforeldre.no». www.livsgledeforeldre.no. Besøkt 7. januar 2016. 
  3. ^ «Stortingsmelding 29: Morgendagens omsorg». Besøkt 6. januar 2016. 
  4. ^ «Stortingsmelding 19: Folkehelsemeldingen» (PDF). Helse- og omsorgsdepartementet. 
  5. ^ a b c d «Livsgledeforeldre.no/Utdanning». www.livsgledeforeldre.no. Arkivert fra originalen 7. januar 2016. Besøkt 7. januar 2016. 
  6. ^ «Udir.no - Læreplan i valgfaget innsats for andre». www.udir.no. Besøkt 7. januar 2016. 
  7. ^ «Årsrapport Omsorgsplan 2015» (PDF). helsedirektoratet.no. Arkivert fra originalen (PDF) 4. mars 2016. Besøkt 7. januar 2016. 
  8. ^ «Livsglede for Eldre ved HiST». HiST. Besøkt 7. januar 2016. [død lenke]
  9. ^ «Starter rocke-kor for pensjonister». NRK. Besøkt 7. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(no) Offisielt nettstedRedigere på wikidata