Livny

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Livnys byvåpen

Livny (russisk: Ливны) er en by i Orjol oblast i Russland. Den ligger ved elva Sosna (ei sideelv til Don), rundt 120 km sørøst for Orjol. Innbyggertall: 52 841 (folketelling 2002).

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen anses å ha blitt grunnlagt i 1556 som Ust-Livny, et trefort ved bredden av elva Livenka, selv om enkelte mener at en by hadde eksistert på stedet forut for den mongolske invasjonen i Russland. Festningen var viktig for forsvaret av Storfyrstedømmet Moskvas sørgrense mot angrep fra krimtatarer opp langs Muravskij-ruta.

Tredve år senere sendte Ivan den grusomme fyrst Masalskij for å bygge byen Livny under en garnison stasjonert ved fortet. Byen ble plyndret og brent av tatarene flere ganger. I 1606 gikk Livnys innbyggere til opprør mot Boris Godunov, og drepte guvernøren hans og erklærte sin støtte til Falske Dmitrij I. To år senere valgte Ivan Bolotnikov byen som base for sine militære kampanjer mot Vasilij IV.

I 1618 ble byen brent av Petro Konasjevytsj kosakker. Krimtatarene angrep igjen byen i 1661, og brente den ned til grunnen. Så snart tatarangrepene opphørte, begynte en velstandsperiode for byen. På 1800-tallet var Livny en betydelig rival for Jelets som områdets viktigste handelssentrum.

Kjente personer fra Livny[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 52°25′26″N 37°35′59″Ø

RusslandstubbDenne Russlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.